A Balatonnál forgott: Liliomfi

A Balatonnál forgott: Liliomfi

138 views
0

Darvas Iván, Krencsey Marianne, Pécsi Sándor, Dajka Margit, Ruttkai Éva, Soós Imre, Garas Dezső… Makk Károly 1954-ben forgatott filmje méltán foglal el kiemelkedő helyet a magyar filmalkotások sorában. A Szigligeti Ede vígjátékából készített film jeleneteinek nagy részét a Balaton partján, Badacsonynál forgatták. 

A filmet, melyet 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia is a legjobb 53 magyar film közé választott, évtizedek óta töretlen népszerűség övezi. Nem is csoda: a korszak legnagyobb színészei önfeledt, jól működő helyzetkomikumokkal és egy kis szerelemmel megbolondított játékát láthatjuk a mozivásznon, tévéképernyőn, kijelzőn – kinek hogyan diktálja kedve…

… a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében.
Nagy leleménye a biedermeier világ megteremtése, ahogyan a Kolozsvárott játszódó Szigligeti Ede-vígjátékot idillikus badacsonyi, balatonfüredi környezetbe helyezte”

– mondta a Lilimfiról Bacsó Péter filmrendező. Makk Károly filmjét nem csupán itthon koronázta siker: a bemutatót követő évben a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-jelölést kapott.

Darvas Iván és Krencsey Marianne, azaz Liliomfi és Mariska
a film egyik jelenetében (a kép forrása: mafab.hu)

Noha a film elején a történet szerint az 1830-as évek Balatonfüredén járunk, amikor Liliomfi, a hősszerelmes vándorszínész, és a gyönyőrű, fiatal Mariska találkoznak egymással, a valóságban a stáb a füredi jeleneteket a Mafilm pasaréti stúdiójában építette fel.

A valós külső helyszínek közül a badacsonyi Szegedy Róza-ház kapott központi szerepet, amely a mai napig áll, sőt borászati és irodalmi múzeumként látogatható. Az épületet Szegedy Ignác leánya, Róza hozományul kapta édesapjától, amikor összekötötte életét a kor híres költőjével, Kisfaludy Sándorral. A ház a pár kedvelt tartózkodási helyévé vált, nemcsak Badacsony és a kiváló szőlők és borok miatt, de élénk társasági életet is éltek itt. Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét máig megtekinthetik a látogatók.

Itt, a Szegedy Róza-házban működik a filmben Kányai Zsigmond fogadója, ahol a Balatonfüreden indult kalamajka még tovább bonyolódhat. A ház konyhájában vették fel Erzsike, vagyis Ruttkai Éva és Gyuri, azaz Soós Imre emlékezetes csókjelenetét. A színészek és a stáb a forgatás alatt Badacsonytomajon laktak.

A Szegedy Róza-ház 1934-ben és napjainkban
(az archív fotó forrása: Fortepan/Schermann Ákos)

Számos izgalmas momentumot kiemelhetnénk még a Liliomfi kapcsán, de elégedjünk most meg egy utolsó apró érdekességgel: néhány másodpercre feltűnik a filmben Latinovits Zoltán is, akinek Makk Károly visszaemlékezése szerint ez volt a legelső filmszerepe.

A nyitókép forrása: mafab.hu

 

 

 

A szerzőről