Szabadtéren szabadabban!

Szabadtéren szabadabban!

25 views
0

Városmajori Szabadtéri Színpad, Kőszegi Várszínház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum – csupán néhány név azoknak a sorából, akik idén nyáron a Balaton északi és déli partján várják a közönséget a Szabadtéri Színházak Találkozóján, a Kultkikötő alsóörsi és balatonboglári helyszínein.

Maradandó pillanatok, emlékezetes alakítások, izgalmas repertoár – ráadásul mindez különleges helyszíneken, a csillagfényes ég alatt. A színház szerelmeseinek a nyári hónapokban sem kell lemondaniuk a jobbnál jobb előadásokról, az ország szabadtéri színházai minden évben színes és változatos programokkal várják közönségüket. A Szabadtéri Színházak Találkozójának keretében 2023-ban 13 előadás szerepel a Kultkikötő műsorán, melyeket Alsóörsön és Balatonbogláron nézhet meg a közönség június 17. és 25. között. A találkozó kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz, amelynek keretében a tagok szakmai konferenciát is tartanak.

Kultkikötő Amfiteátrum (Fotó: Lettner Kriszta)

Egészen különleges helyszínen, a Csere-hegy sziklafalába vájt nézőtérről tekinthetik meg az előadásokat azok, akik az AMFI-ban található Kultkikötő Amfiteátrumba, a Kultkikötő alsóörsi játszóhelyére váltanak jegyet. Az egykori kőbányából kialakított szabadtéri színházban június 17-én a Szentendrei Teátrum, a Pinceszínház és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója, a remek zenékkel tarkított Macskadémon nyitja a programok sorát.

Macskadémon

Június 22-én a Szegedi Szabadtéri Játékoknak köszönhetően Faludy György páratlan univerzumába utazhatunk a Tenyérvonalak – Faludy XX. százada című előadással. Június utolsó hétvégéjén is két emlékezetes produkció várja a nézőket. Pénteken az Esztergomi Várszínház és a Soproni Petőfi Színház Isten komédiása című előadása látható majd, mely Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel. Szombaton egy örök kedvenc, a Meseautó kínál remek kikapcsolódást. A Kvártélyház Szabadtéri Színház kis csavarral viszi színpadra a jól ismert történetet: az előadás különlegessége, hogy egy igazán nem mindennapi miliőben, egy roncstelepen játszódik. A legkisebbeket az északi parton A cica, aki haza akart menni című, bájos és humoros mese várja, a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház előadásában.

A cica, aki haza akart menni

A találkozó másik helyszíne a Kultkikötő boglári játszóhelye, a Balatonboglári Varga Béla Városi Művelődési Ház, illetve a mellette található szabadtéri színpad. Június 17-én a komédia mestere, Neil Simon Furcsa pár című darabja várja a nézőket, egy váratlan csavarral, a Szarvasi Vízi Színház előadásában. Június 18-án a Gyulai Várszínház De mi lett a nővel? című produkcióját tekintheti meg a közönség, melyben három férfi, három utazó szövi a szót – ki más, ha nem a nő körül.

Furcsa pár

A Kőszegi Várszínház két előadással érkezik a Balaton déli partjára: a Káosz június 22-én arra keresi a választ, tényleg nagy baj-e, ha az ember néha kitör önmagából, a Kálid Artúr előadásában látható Szénakutyák pedig – egy nappal később – Weöres Sándor varázslatos világába repít. A találkozót Bogláron a Városmajori Szabadtéri Színpad Az eszméimet nem cserélem című produkciója zárja, mely egyszerre zenés revü, történelmi utazás, képes irodalomkönyv és parktörténet.

Az eszméimet nem cserélem

A gyerekeket az Agria Nyári Játékok A rátóti csikótojással, az Összpróba és Kultkikötő Produkció pedig a Csukás-mese – Süsü és barátai és a Boribon nyaral című előadásokkal várja. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az intézmény hőskorára emlékező kiállítással érkezik a találkozóra.

Bővebb információ és a képek forrása: kultkikoto.hu

A szerzőről