A közös versfaragástól a zsonglőrködésig

A közös versfaragástól a zsonglőrködésig

12 views
0

Idén is saját színdarabbal és izgalmas programkavalkáddal várja a Művészetek Völgye a fesztiválozókat július 21-30. között Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre. A 10 napos fesztivál már közel 500 programot jelentett be, a Panoráma Színpad mellett már teljes a Kaláka Versudvar, a POKET Udvar, a Cirque du Tókert, a Színház Színpad, a Hobo Udvar és a Világzenei Udvar programja is.

A Művészetek Völgye az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, ahol az irodalom, a színház és a cirkusz ugyanúgy fontos szerepet tölt be a fesztivál vérkeringésében, mint a zene. A Völgyben simán belefér, hogy az ember jógával vagy fotós workshoppal indítsa a napot, megnézzen egy komolyzenei előadást, beüljön egy színházi darabra, majd az első sorban tomboljon a Panoráma Színpadnál.
Az idei Művészetek Völgyében is bőven lehet majd válogatni a változatos programok közül, a fesztivál közzétette – a korábban bejelentett fellépők mellett –, a Cirque du Tókert, a Színház Színpad, a Kaláka Versudvar, a Völgy Komolyzene, a POKET Udvar, a Hobo Udvar, a Világzenei Udvar, az Analóg Udvar és az Ősök Háza programját.

A Művészetek Völgyében immáron hagyomány, hogy a nyitónapon saját előadást mutatnak be. Ez idén sem lesz másként: ezúttal Goldoni Mirandolina című darabja debütál majd. A Mirandolina kegyeiért vívott harcról szóló darabban láthatjuk majd Szulák Andrea, Szemenyei János és Jantyik Csaba játékát is.

A Színház Színpadon emellett olyan társulatok produkciót élvezhetjük majd, mint például az Art-Színtér, a Játékszín és a Lepkegyűjtő Produkció, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nézőművészeti Kft., az Orlai Produkció vagy a Veszprémi Petőfi Színház.

A vigántpetendi Cirque du Tókert 10 napra zsonglőrök, artisták, táncosok, operaénekesek és különleges koncertek otthonává válik. Itt lép fel többek között a Recirquel újcirkusz-társulat, akik Solus Amor című előadásukkal érkeznek, a Duda Éva Társulat Mirror című darabját hozza el, a Feledi Projectől pedig a Car(wo)men című táncszínházi előadást láthatjuk majd. A Cirque du Tókertben minden nap új trükköket tanulhatunk a Firebirds társulat tagjaitól a kézen állástól kezdve a zsonglőrködésig, de itt lép fel Zorán, Dés László, Kern András és az idén 30 éves Danubia Zenekar is.

Az irodalom kedvelőinek immáron tizenharmadik éve kínál változatos „menüsort” a Kaláka Versudvar, ahol a Kaláka művészei álmodják meg évről-évre a programot. Idén sem maradunk sokak kedvence, a Lackfi János vezette Zenés Versimprók és Versműhelyek nélkül, de lesznek világzenei és népzenei koncertek, illetve gyerekműsorok is. Vigántpetend irodalmi oázisa, a POKET Udvar is az irodalom és a zene találkozási pontja lesz. A Vecsei H. Miklós vezette helyszínen idén is rengeteg kvíz, beszélgetés, koncert és alkotó workshop várja a fesztiválozókat és újdonságként, minden nap dalpremier is lesz. Vecsei H. Miklós megkeresésére ugyanis a felkért előadók megzenésítettek egy-egy Csoóri Sándor verset, amelyet a fesztiválon mutatnak be és mesélnek a dal születéséről. A dalpremier során olyan előadók megzenésítését hallhatjuk majd, mint például Szakács Gergő, Noémo, a Blahalouisiana vagy éppen Barabás Lőrinc.

A komolyzene szerelmesei a kapolcsi római katolikus templom akusztikáját élvezhetik, ahol nagy nevű hazai és külföldi előadók mellett fiatal virtuózok is bemutatják tehetségüket. Itt lép fel többek közt Szokolay Dongó Balázs Fohász című előadásával, hallhatjuk a Weiner-nap alkalmával a Weiner Leo Zeneiskola ifjú tehetségeit, de itt játszik a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Danubia Zenekar Bráccsaegyüttese is. Világzenei fronton pedig olyan előadókra perdülhetünk majd táncra a taliándörögdi Világzene Udvarban, mint Palya Bea és zenészei, a Kerekes Band, a Besh o droM, a Cimbaliband, a Góbé, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák.
A Művészetek Völgye rajongói jól tudják már, hogy nincsen Völgy Hobo nélkül, aki 10 napon át, a vigántpetendi Hobo Udvarban előadóestjeivel vezeti be a zenéje iránt is rajongó közönséget az irodalom és színház mélységeibe. Ady, Radnóti és számos más költő munkássága vagány tolmácsolásban érintheti meg itt a közönség szívét.

Az alkotni vágyókhoz – és persze a kíváncsiakhoz – szól a Taliándörögdön lévő Analóg Udvar, ahol egy óriás lyukkamera belsejében tett látogatás során megtudhatjuk, hogyan is jön létre a kép, a fotólaborban megismerhetjük a fényképezés mágiáját, sőt, az archaikus, nedves kollódiumos fotóeljárást is, amely segítségével egy üveglemezen láthatjuk megszületni a fotót. Szintén Taliándörögdön várja a helytörténet, a falusi szokásmódok iránt érdeklődőket az Ősök Háza, ahol Szőke András filmrendező vezeti be a látogatókat olyan rejtelmekbe, mint például a gyógy- és fűszernövények termesztése, de mindennap egy másik települést is megismerhetünk itt.

A most bejelentett helyszínek programjai már elérhetők a www.muveszetekvolgye.hu oldalon, ahol már a háromnapos bérletek is megvásárolhatók.

A képek forrása: Művészetek Völgye

A szerzőről