Szabadon a szabadban – Egyre népszerűbbek a vízi sportok a Balaton-parton

Szabadon a szabadban – Egyre népszerűbbek a vízi sportok a Balaton-parton

466 views
0

„A kajak szép, hosszú, elegáns, használata élvezetes az egyéb kiállhatatlan és unalmas vízi járművekkel szemben” – jegyezte le gróf Széchenyi István egy törökországi utazása során, 1818-ban. A vízi sportok iránti rajongása, úgy tűnik, több volt múló fellángolásnál: 15 évvel később ő maga hozatta az első evezős hajót  Magyarországra.

Sok víz lefolyt azóta a Dunán, és a kezdetben úri hóbornak számító vízi sportok, köztük az evezés örömeit mostanra már nem csak a kiváltságosok élvezhetik. A Balaton és az aktív pihenés szerelmesei már egyre több helyen és egyre változatosabb formában hódolhatnak a szenvedélyüknek.

Windszörf, kajak, kenu, katamarán, vitorlás, vízitúra, SUP… csak hogy néhányat említsünk azok közül a lehetőségek közül, amelyeket kipróbálhatunk az erre szakosodott szolgáltatóknál. Amellett, hogy a különféle vízi sportok népszerűsége rohamosan növekszik, szintén jellemző, hogy aki egyszer (vitorla)kötélnek áll, jó eséllyel a vízi sportokért rajongók egyre népesebb táborában köt ki.

Legalábbis ez derül ki Szuchy Brigitta, a Viharsarok Vitorlásközpont marketing menedzserének szavaiból, aki szerint a vízi sportok esetében egyáltalán nem túlzó a szenvedély szó használata, éppen ellenkezőleg…

Viharsarok Vitorlás Központ – Balatonföldvár

„Azt tapasztaljuk, hogy aki kipróbálja és ráérez a vízi sportok ízére, az nagy valószínűséggel legközelebb is visszatér.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki csak egyszer jön

mondja Brigitta, aki szerint ez nem véletlen. „Vízen lenni, valamilyen vízi sportot űzni egyszerre felszabadító, ugyanakkor semmihez sem fogható, nagy-nagy nyugalommal járó érzés. Úgy lehetsz szabad és próbálhatsz ki dolgokat, hogy közben nem kell félned. A legrosszabb, ami történhet, hogy beleesel a vízbe”.

Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy nincs szükség valamiféle előképzettségre vagy tudásra akkor, ha valaki – bármilyen eszközzel – vízre merészkedik. A nagyobb vitorlásokhoz vezetői engedély kell, de a kisebbek vezetéséhez szükséges tapasztalat egy rövidebb tanfolyam alatt megszerezhető.

A különböző vízi járművek bérlése mellett egyre népszerűbbek a vitorlás központban szervezett tanfolyamok és csapatépítő tréningek is. De az intenzív vitorlás tanfolyam mellett gyerekeknek és felnőtteknek szervezett szörftáborra is jelentkezhetnek az érdeklődők.

„Sokan azt gondolják, hogy a Balatonban nem lehet szörfözni, mert nincsenek hullámok, de ez nem így van. A windszörfhöz, vagyis a széllel »hajtott« verzióhoz tökéletes terep a magyar tenger” – mondja Brigitta, aki szerint az alapok elsajátításához kiváló lehetőség a „Surf & Chill” táboruk, ami kikapcsolódásnak sem utolsó.

Viharsarok Vitorlás Központ – Balatonföldvár

A szervezők ígérete szerint

a szörftanulás olyan kaland, amiből nem lehet rosszul kijönni

Az inspiráló, természetes környezet, az aktív kikapcsolódás mellett az önbizalomnak is jót tesz, ha valami újat tanulunk, és (szó szerint) túlszárnyaljuk a saját magunk számára megszabott kihívásokat. Ez a kombináció, valamint a folyamatos aktív jelenlét, és az, hogy kiszakadunk a stresszes hétköznapokból, garantálja a feltöltődést.

„Semmihez sem fogható az az élmény, amikor szabadon, a szabadban mozogsz. Érzelmileg, fizikailag és szellemileg is jobban feltölt, mint egy zárt térben kivitelezett mozgásforma. Szörfözés közben teljesen részévé válunk a természetnek: a hullámoknak, a víznek, a szélnek, a szikrázó napsütésnek, miközben a kezünkben tartjuk az irányítást” – sorolja az előnyöket Szakács Péter a Viharsarok Vitorlás Központ tulajdonosa, aki a depresszió, a szorongás és a motiválatlan rosszkedv legjobb ellenszerének tartja ezt a fajta aktív kikapcsolódást.

És hogy mennyire aktív ez a mozgásforma, jól mutatja, hogy óránként 500-1000 kalóriát is el lehet vele égetni: észre sem vesszük, hogy elrepült az idő, miközben a mozdulatsor kivitelezéséhez szükséges mikromozgások a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatják.

És ha a kezdetben bizonytalan mozdulatsorba hiba csúszna, akkor sincs ok az aggodalomra. A Balaton déli partjánál keresve sem lehetne ideálisabb helyszínt találni a gyakorláshoz: ha valaki a vízben landol – ami azért szörftanuláskor elég gyakran előfordul – a sekély vízből gyorsan és biztonságosan vissza lehet pattanni a deszkára.

A biztonság nem utolsó szempont a gyerekek esetében sem, akiknek szintén szerveznek táborokat a helyszínen. A Központ eddig csak úgynevezett „napközi” rendszerben fogadta a kisebbeket, de idén már „ottalvós” táboraik is lesznek.

Viharsarok Vitorlás Központ – Balatonföldvár

Ahogy a Balaton partján fellelhető szolgáltatások esetében, jellemzően itt is a nyári szezonban lehet a legnagyobb nyüzsgésre számítani, viszont aki a jó szél mellett nagyobb nyugalomra vágyik, már kora tavasszal vízre szállhat. Viszont a hűvösebb időszakban érdemes olyan vízi sportot választani, amivel – legyünk akár profik, tanulók, vagy teljesen amatőrök – biztosan megússzuk szárazon.

Viharsarok Vitorlás Központ
Balatonföldvár, Keleti strand | 8623, Somogyi Béla utca | +36 70 265 4156 | [email protected] | www.viharsarok.hu