„Ez az egy hét a nyáron erőt ad egész évre” – Idén is várják a jelentkezőket az Összpróba táborok

„Ez az egy hét a nyáron erőt ad egész évre” – Idén is várják a jelentkezőket az Összpróba táborok

284 views
0

Egy hét, amikor elvárások nélkül lehet kísérletezni, a komfortzónából kilépve színházat, filmest játszani; táncolni, zenélni, önfeledten együtt lenni, rengeteget nevetni, közben önmagunkat felfedezve gazdagodni, igazi alkotó közösséggé formálódni. Nagyjából erről szólnak a most már több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Összpróba táborok, amelyek egy nyelvtábor „vadhajtásából” váltak sokak meghatározó nyári élményévé, a vakáció csúcspontjává.

„A fiatalok nagyon sokat emlegetik ezt a tábort, mert ott történik velük valami abban a tíz napban. Olyan csomagot kapnak az élet batyujába, ami utána még sokáig elkíséri őket” – kezdi a 15 éves múltra visszatekintve Nagy Viktor, színművész, aki hosszú évekkel ezelőtt, egészen pontosan 1995 nyarán, még színész hallgatóként egy nyelvtábor kiegészítő foglalkozása keretében vezetett színjátszó szakkört a résztvevőknek.

Akkor még valószínűleg nem sejtette, hova fejlődik majd a tartalmas időtöltésnek szánt foglalkozás, ami olyan jól sikerült, hogy a leglelkesebb táborozókból álló csapat egy komplett produkciót állított össze a turnus végére – hogy aztán azt, annak rendje és módja szerint bemutassák a közönségnek, azaz a többi táborozónak.

Nem volt kérdés, hogy folytatni kell

Nem volt kérdés, hogy a közös munkát folytatni kell, így az elkövetkezendő hét évben országszerte több mint ezer gyerek mártózhatott meg (továbbra is a nyelvtáborok keretében) a színjátszó foglalkozások felszabadító miliőjében.

Az Összpróba táborok története hivatalosan ekkor, a legelső foglalkozást követő hetedik évben indult el – ez volt ugyanis az a pont, amikor megfogalmazódott az igény arra, hogy a színjátszás ne csak úgy mellesleg legyen része a táboroknak. A gyerekek lelkesedése a táborokban közreműködő színházi szakemberekre is átragadt, akik 2003-ban közösen elindították az Összpróba Alapítványt.

Az immár formális keretek között is működő szervezet 2004-ben Tatán, első önálló színjátszó táborával párhuzamosan egy kisebb színházi fesztivált is „összehozott”. Miközben a gyerekek a színpadon, élőben láthatták játszani példaképeiket, a táboros előadások után olyan rendezőfejedelmek és színészlegendák intelmeit követve fejlődhettek, mint Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Babarczy László, Novák Eszter, Máté Gábor, Szász János, Molnár Piroska, Lázár Kati vagy Pogány Judit.

Kell egy hely!

Ebben a különleges közegben fogalmazódott meg az igény, hogy az Összpróba táboroknak állandó helyszíne is legyen. A választás Balatonföldvárra esett: a Balaton parti város ezt követően még hosszú éveken át adott otthont a települést belakó, színházat játszó fiataloknak.

„Az Összpróba táborok kapcsán fontos leszögezni, hogy itt nem klasszikus értelembe vett színészképzés folyik. Azért is hangsúlyoznám a játék szót, mert – amellett, hogy azok is hasznos tudásra tehetnek szert, akiknek komoly szándékai vannak az előadóművészettel kapcsolatban – a hangsúly sokkal inkább az önfeledt együttléten, a kísérletező, megengedő és elvárásoktól mentes közeg megteremtésén van” – fogalmaz a ma már évtizedes múltra visszatekintő táborok megálmodója, Nagy Viktor.

A nyár legjobb döntése volt, hogy felültem arra a vonatra

Az, hogy az Összpróba táborok mennyivel többet jelentenek egy tiszavirág-életű nyári élménynél, jól mutatják a folyamatosan visszajáró résztvevők beszámolói:

„A nyár legjobb döntése volt, hogy felültem arra a vonatra” – fogalmaz Molnár Csilla, aki szerint „szuper, hogy minden korosztály számára van egy ilyen hely, ahol elvárások nélkül foglalkozhat színházzal, magával és másokkal”. Összpróba táborba ugyanis 2008 óta nemcsak a fiatalok mehetnek: az ifjúsági táborok mellett a felnőtt (18+) korosztálynak is szerveznek turnusokat.
Ezekben a táborokban szintén komoly munka zajlik, de az itt töltött idő sokkal inkább szól az önismeretről, a töltekezésről, a játékban át- és megélt önfeledt pillanatokról, a komfortzóna meghaladásáról, mintsem arról, hogy a résztvevők szakmai értelemben kiteljesedjenek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az erre hivatott és eltökélt résztvevőknek – legyenek fiatalok, vagy idősebbek – ne lenne lehetősége elsajátítani a szakma csínját-bínját. Nem véletlen, hogy a táborok, és a mögötte álló alapítvány legfontosabb jelszava a tehetséggondozás. Ennek jegyében évről évre olyan neves színészek vezetésével gyarapodhat a táborozók tudása, mint Lázár Kati, Fullajtár Andrea, Hámori Gabriella, Koltai Róbert, Gubás Gabi, Vecsei H. Miklós, Szász János, Pelsőczy Réka és Rába Roland.

„Egy nagy vakáció és egy szakmai tábor is egyben” – fogalmazza meg a lényeget Nagy Viktor, aki hozzáteszi: a forgatókönyvírástól a castingon át minden megtörténik ezekben a táborban, ahol résztvevők a turnus végére összeálló bemutatóra készülve, gyakorlati munka közben sajátíthatnak el – többek között – beszédtechnikai, vagy éppen forgatókönyv-írással kapcsolatos ismereteket.

A második nap után érzed, hogy itt bárki lehetsz

„Ez az egy hét a nyáron erőt ad egész évre” – fogalmaz beszámolójában az egyik résztvevő, akinek a szavaiból érződik, hogy – bár táborozók sokszor éjszakába nyúlóan készülnek a turnust záró „vizsgaelőadásokra” – az Összpróba táborokban nem csak a színházról lehet sokat tanulni. Sokkal inkább egy olyan hely ez, ahol a siker nem azon múlik, hogy van-e vastaps a premier végén. Ennél sokkal fontosabb, hogy az oda vezető út örömteli és áramló pillanatokban gazdag legyen és olyan közeget teremtsen, amelyben – ahogy egy korábbi résztvevő fogalmazott – „a második nap után érzed, hogy itt bárki lehetsz”.

Idén nyáron is lesznek Összpróba táborok: a felnőtt tábor 2019. július 18-25. között, az ifjúsági tábor pedig 2019 július 29. és augusztus 5. között, Balatonbogláron lesznek. Jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet Lapis Dórinál.