Nagyon izgalmas receptre bukkantam a neten keresgélve – örökös mit főzzek problematikában – mustból készült páclével. Nem tudom megállni, hogy megosszam a Partlap olvasóival. És ha már ekkora szőlő-főzőcskében vagyok, egy desszeretet is ajánlok szőlőből.
Nem ékeskedem más tollával, Bátor Nyúl konyhájából szedtem a receptet, amely a kacsamellek szerintem legkirályabbika.
Mustban pácolt kacsamell vagy comb vele sült kifliburgonyával
Hozzávalók:
személyenként 1-1 kacsacomb (+ 1 mellfilé)
70 dkg szőlő (fehér-fekete vegyesen)
só, bors, majoranna
A kacsa bőrét késsel bekockázom, a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom és a kacsacombokra rakom. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom ebben a pácban, kétszer-háromszor átforgatom.
A sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rakom a combokat.
A mustot aláöntöm és alufóliával lefedve sütöm kb. másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja. Ha zsírosabb a kacsa, a zsírt kanállal leszedem, később felhasználható.
A fóliát levéve, a szaftjával locsolva pirosra sütöm a tetejét. (még fél óra kb.)
Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a kacsa levében átsütöm. Amig a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.
Természetesen nem ezután a főétel után, de ajánlom Anonymus felhasználó süteményreceptjét a nagyonsuti.hu-ról!
Kekszes –krémes desszert szőlővel
Hozzávalók:
200 g tejföl
1 ek őrölt fahéj
1 ek porcukor
200 g szőlőszem
1 cs vaníliáscukor
10 db vajas keksz
Keverjük habosra a tejfölt, a por- és a vaníliás cukrot, valamint a fahéjat.
A kekszet tegyük zacskóba és sodrófával törjük durvára. A szőlőszemeket alaposan mossuk meg.
Osszuk el a keksztörmelék felét 4 pohárba, aztán jöhet rá a krém, és végül a keksz.