Kis lépés az embernek, nagy lépés a bringásoknak

Kis lépés az embernek, nagy lépés a bringásoknak

114 views
0

Várhatóan az év második felében összekapcsolódik Akarattyánál a két balatoni kerékpárosút és tavasszal folytatódik a fővárosból a magyar tengerig tartó szakasz fejlesztése is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2021-re vonatkozó közleménye szerint idén a főváros és a Balaton közötti kerékpárút kivitelezése 2,9 milliárd forintból folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2021 második felében átadják a teljes Budapest-Etyek szakaszt, a Székesfehérvár bevezető utat és a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt, olvashatjuk a turizmus.com cikkében. Így a Budapest-Balaton biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17 kilométeren folytatódik, amely ha nem is tűnik mérhetetlen soknak, mégis örömteli hír a kerékpározóknak.
A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó két projekt, a Budapest-Balaton kerékpárút és a Balatoni Bringakör tehát Balatonakarattyánál kapcsolódik majd össze.

Mint tudvalevő, ha Budapestről szeretnénk eljutni a Balatonig kétkerekűnkkel, Etyek, Tordas, Gyúró, Székesfehérvár és a Velencei-tó érintésével tehetjük meg egyelőre részlegesen kerékpárúton, de a tervek szerint hamarosan elkészül a teljes szakasz. Néhol, mint pl. Etyek vagy Gyúró egyes részein csak a meglévő burkolaton kerékpáros nyomok felfestésével és táblázással jön létre bicikliút.

Fotó: Flo Karr/ Unsplash

A közlemény szerint előreláthatólag nyáron a Balatoni Bringakör egyes déli részein dolgoznak majd a kivitelezők, a kerékpárút korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik, összesen 1,3 milliárd forintból. Ezenkívül több építési engedélyköteles szakasz újul meg Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonszárszó, Balatonőszöd, Balatonlelle településeket érintve. A munkálatok befejeztével a Balatoni Bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig elkészül.

Tavasszal folytatódhatnak a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel-festését magukba foglaló nem-engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján Balatonkenesétől Gyenesdiásig. Megkezdődnek a Bringakör első északi szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat és végre rendesen tekerhetünk majd Balatonrendesen.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 2010 óta mintegy 1600 kilométer új kerékpárút épült meg Magyarországon. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban idén további 95 kilométeren látnak neki a munkálatoknak a vállalkozók. A kivitelezők 2021-ben a Budapest-Balaton összeköttetés összes szakaszán dolgoznak majd.

A turizmus.com cikkéből azt is megtudhatjuk, hogy az év elején a sikeres uniós forráslehívás érdekében több mint 1000 kilométernyi fejlesztés előkészítése kezdődhet meg. A kerékpározható hálózat teljes hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – közölte az államtitkár.

Kiemelt fotó: Benke Gábor

A szerzőről