Salföld Major – A Káli-medence farmja

Salföld Major – A Káli-medence farmja

287 views
0

A Káli medence szeme fénye a működő mintagazdaság, melynek lakói igazi magyar népek, méghozzá őseink háziállatai.

A Salföld Major ez, ahol állattartó őseink életét és mindennapjait elevenítették fel a látogatóknak, családoknak, hogy hiteles képet kapjanak a régmúlt állattartó gazdálkodásról.

A magyar kutyafajták szinte minden típusa megtalálható, nem is gondolnánk, hogy ennyi őshonos pásztor ebünk van, úgy mint; a pumi, a puli, a mudi, komondor, családosan kölykökkel, vagy épp egyedül. Kacsák hápognak és libák gágognak megférve egymás mellett. Csacsi lát minket vendégül, és akarva akaratlanul testközelbe kerülünk velük, hiszen a nap végén megjárják tiszteletkörüket a majorban, meglátogatva társaikat. Közben előugrik egy nyuszi, majd foltos macska hempereg át az úton. Rackajuhok és mangalicák figyelik végig lépteinket.

 

A Káli tájba bambulva felbukkannak a major bivalyai, szürkemarhái. Tökéletesen beleillenek a tájba, újra van min merengeni.  A gazdaság területén megtalálható egy játszótér, fűszer és gyógynövénykert, mely illatos élményeket nyújtan a látogatóknak, bemutatva azt, hogy ó és dédanyáink miként használták fel a természet adta gyógyszereket és fűszereket a mindennapokban. Két kiállítást is meglátogathatunk a Salföld Majorban; az egyik a szekér és kocsi kiállítás, mely gyönyörű régi cikornyás lovaskocsik felsorakoztatása. A másik pedig egy állandó makró fotótárlat, melyet a Racka teremben tekinthetünk meg, ami „a szemnek láthatatlan” címmel. A kiállítás a pillangók makró felvételei, a lepkeszárnyak absztrakt és jól szervezett színmintái. A gazdaság fogadóépületében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság több kiadványa is megtalálható, valamint a vidék ízei is felsorakoznak az ide látogatóknak, azaz ízletes szörpök, mangalica zsíros kenyér és még néhány ízlelő, hogy a magyaros hangulatot étel formájában is magunkhoz vehessük. Külön érdekesség, hogy a Major májustól novemberig lovasbemutatókat tart a publikum számára, mely az igen látványos fogathajtás és ménes hajtás. Továbbá lovaglásra, kocsikázásra, lovasbemutatóra, póni lovaglásra, csoportos programokra is lehetőség nyílik, előre egyeztetett időpontokban.

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

A Major a Káli-medencében a nemzeti park információs és ökoturisztikai központja is egyben, innen érdemes tájékozódnia a kirándulóknak, Balaton-felvidéki felfedezőknek és tudakozódni a táj történetéről is. A Major akkor is érdekes, ha épp nem születik egy újabb borjú vagy kölyökkutya, bár mindig vannak újonnan születtek. A folyton változó táj és naplementék igazán különleges hangulatot alakítanak ki minden egyes nap az odalátogatónak.

A szerzőről