Rádpuszta – a település, amelyet sosem ismertünk

Rádpuszta – a település, amelyet sosem ismertünk

407 views
0

Kiszabadulva a négy fal közül, mindig érdemes a Balaton körül mászkálni, sosem tudhatjuk mikor bukkanunk valami csodára, mint a rádpusztai templomrom. 

A Balaton déli partján járunk. A Rádpusztai rom eredetileg románkori templom volt, amelyről az egyetlen írásos feljegyzés az 1333-as pápai tizedjegyzékből származik, amely egy Péter nevezetű plébánosról tesz említést. A Rádiakról több szó esik, hozzájuk köthető a templom felépítése, a család egyik leszármazottja későbbiekben Benedek néven Veszprém püspöke.
A faluról a tihanyi bencés apátság 1671-87 közötti írásában már csak mint puszta faluról beszél, feltehetően már korábban elnéptelenedett. Sajnos, Rád településről így elképzelés sincs, hány lakosú volt és kik lakták.

 

 

A rádpusztai templomrom megközelítése

A templomromot a Balaton déli oldalán, Somogy megyében találjuk. A 67-es útról az M7-es autópálya felől közeledve lekanyarodunk balra, és a 67-essel párhuzamosan Rádpuszta felé tartunk. A lovaspark ki van táblázva. Itt a térkép szerint letérünk a lovascentrum felé vezető útról, és egyenesen, egy rosszabb állapotú úton megyünk tovább, jobb kéz felől kis tábla jelzi a romot, amelyet a helyi temető övez. Ha eltévednénk, a helyiek biztosan segítenek.

Információink egy részét a balatoniromok.blogspot.com weboldalról szereztük be.
A fotók Benke Gábor munkái.

A szerzőről