Már nyílnak a völgyben a kerti virágok!

Már nyílnak a völgyben a kerti virágok!

638 views
0

Március van, az első tavaszi hónap, mely időszak valóban az ébredő természeté. Menjünk ki és csodáljuk meg megújulásukban a legelső növényeket! De vajon tudjuk, mi micsoda?

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Ezt is Petőfi hagyta örökül, akárcsak a címben szándékosan rosszul idézett verset. Örüljünk, hogy itt a tavasz, a melegedés és a jó időben mászkáljunk az ébredő természetben, menjünk viráglesre! Felocsúdnak ilyenkor téli álmukból nem csak a medvék, de a flora és fauna majd’ minden egyede. Ha kimerészkedünk mi magunk is a téglafalak közül a nulla feletti néhány fokba, tanúi lehetünk e megújulásnak. Válasszunk magunknak úticélt a várostáblán túl, hagyjuk el a villanyoszlopok és buszmegállók szabdalta „körzetünket”, lessük meg együtt kik a legelső hírvivői a virágos réteknek, kerteknek.

Ha elég korán eszmélők voltunk, talán  láttuk a hóvirágok és téltemető ibolyák friss virágait. Fehér és lilás színeket fedezhetünk fel bokrok mellett megbújva vagy virágágyások mentén, mezők derekán.

Ott van továbbá a hunyor, amelyből hazánkban a kisvirágú, a pirosló, és az illatos őshonos. Figyelem, ne együk meg… Valamennyi hunyor minden része mérgező; de egyesek, mint például a pirosló hunyor gyógyhatásúak is. Az ókorban a gonosz szellemek elűzésének szertartásain használták.

Pirosló hunyor / wikipédia

A kankalin, más néven primula a tavasz másik hírmondója, nagyon gyakran nőnapra is ajándékozzák.  A Bükkben, a Mátrában, a Börzsönyben, általában bükkösökben ritka, bár hegyvidéki faj. Egyetlen változata nem védett, a tavaszi kankalin, amellyel kirándulásaink alatt leggyakrabban találkozhatunk.

Tavaszi primula – Készítette: BerndH /wikipédia

A kis télizöld ha őshonosan nem is Balaton környéki, azért említést teszünk róla, mert parkokban is fellelhető. Kis meténgnek is hívják, a Mátra és a Börzsöny virága, de kertekben sokszor találkozhatunk vele, kiültetve könnyen elvadul.

Kis télizöld avagy kis meténg / wikipédia

A krókusz avagy sáfrány is tavasszal nyíló virágunk. A Kárpát-medencében őshonos, kertek, mezők kedvelt virága. Kleopátra afrodiziákumnak vélte!

Kerti krókusz, sáfrányhibrid – Fotó: Opioła Jerzy / Wikipédia

Ami fáinkat illeti, most virágzik a mogyoró, a tiszafa, a fűz és a nyárfa is! Nyisd ki a szemed a természetben és gyönyörködj!

      

A szerzőről