Őszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

Őszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

229 views
0

Kamrapolc rovatunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület közreműködésével valósul meg!

Mamka Lekvár

8291 Barnag, Fő u. 5. | +36-30/686-3723 | [email protected]

Gréta és családja közel 40 éve gazdálkodik a Balaton-felvidéken. A kert, a befőzés szeretete végigkíséri életét, gyermekkorától kezdve. A régi, hagyományos eljárásokat követve igyekszik üvegbe zárni a nyár ízeit, megőrizve azok aromáját, zamatát a téli hidegebb napokra. A felhasznált gyümölcsöket, gyógynövényeket saját maguk termelik, a belőlük készült finomságok adalék és tartósítószermentesek. A hagyományos ízvilágú lekvárok és szörpök mellett a különlegességek is helyet kaptak a palettán, melyek közül bárki megtalálhatja a kedvére valót.

Mamka Lekvár

Pécsi Krisztina

8230 Balatonfüred, Tamási Áron utca 27. | 06-30/388-1736 | [email protected]

Alkotásaiban a hagyományos népi és a modern, iparművészeti irányzatok egyaránt megtalálhatók. Egyéni áttört díszítési megoldásai, írókázott, engóbbal díszített vagy festett tárgyai letisztult stílusát tükrözik. Minden egyes termék kézzel formált egyedi alkotás, többségében fazekaskorongon készül, nincs két egyforma. A használati és dísztárgyak egyedi formavilággal és díszítéssel rendelkeznek.  A hagyományos fazekas termékek és a saját tervezésű iparművészeti jellegű alkotások, a kereskedelemben kapható káros anyagoktól mentes mázakkal készülnek.

Pécsi Krisztina

Peiba Kft. – Pepo Papa

8248 Nemesvámos, Pap István u. 45. | 20/923-3250 | [email protected]

Veszprém mellett, Nemesvámoson működő Peiba Kft. egy jól működő családi vállalkozás. A vállalkozás több lábon áll, foglalkoznak nagykereskedelemmel, export tevékenységgel, de amire igazán büszkék, az a tökmagolaj sajtolás. 2013-óta működő tökmagolaj sajtolójukban prémium minőségű, finom és egészséges olajat gyártanak. Jó minőségű prémium terméket állít elő a Peiba Kft., melyek élettani hatásai kiválóak, magas az e-vitamin tartalma, rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így koleszterin-csökkentő hatással bír, szív- és érrendszeri betegségektől véd, javítja az agyi keringést és lassítja az érelmeszesedést, segít megelőzni, illetve gyógyítani a prosztatagyulladást. Magas szelén-tartalma szervezet által felvehető formában van, ami a növények közül gyakorlatilag egyedülálló.

Peiba Kft. – Pepo Papa

Vámosi Pince

8228 Lovas, Cifhegyi utca | +36 30/9373206, +36 30/4087306 | [email protected]

A Vámosi Pince kis családi borászat, mely igény esetén akár tangóharmonikás, kemencés és disznótoros borkóstolókra várja vendégeit. Céljuk, hogy az ide látogatók a családi, baráti pihenés, romantikus időtöltés mellett megismerhessék az itteni szőlőfajtákat, belepillanthassanak a szőlőművelés borkészítés rejtelmeibe, megkóstolhassák a helyben termett Tramini, Olaszrizling és Chardonnay ültetvények szőlőiből készült borokat, és ha ízlett, vásárolhatnak is a palackozott italokból. A hely szelleme az év minden szakában visszacsábítja az ide betérőket.

Vámosi Pince

Vászolyi Sajtmanufaktura

8245 Vászoly, Hrsz 5/3 (András utca) | +36-30/942-1775 | [email protected]

A Vászolyi Sajtmanufaktúra működésének alapja a hagyományos eljárások alkalmazása modern eszközök segítségével. Termékeinek minőségét garantálja a napi szinten ellenőrzött tej, a korszerű kisüzemi technológiával, berendezésekkel felszerelt manufaktúra, a munkatársak szakértelme, folyamatos önképzése, és elhivatottságuk a szakma iránt. A laborban végzett ellenőrzések, a sajtkészítés minden fontos technológiai mozzanatának dokumentálása teszi lehetővé, hogy állandóan azonos minőséget tudjanak tartani termékeik előállítása során.

Vászolyi Sajtmanufaktura

 

Bővebben az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületről:

8330 Sümeg, Váralja u. 6. – 87/350-111 – [email protected] – www.eltetobalatonfelvidek.hu

Mi itt élünk a Balaton-felvidéken. „De jó nektek!” – szokták erre mondani a Balatont szerető emberek. „Jó bizony!” – gondoljuk és mondjuk mi erre. Szeretjük a nyarakat, amikor rengeteg ember van itt, szeretjük a telet, amikor szinte „magunk vagyunk”.

Igazán szeretjük a hozzánk mindig korábban érkező tavaszt és a nálunk mindig tovább maradó őszt. Azt is bevalljuk mindig őszintén, hogy nekünk – azért – mindez mást jelent. Nem többet vagy kevesebbet: mást. Mi itt születtünk, itt tanultunk, itt alapítottunk családot és itt is maradtunk.

Olyanok is vannak köztünk sokan, akik ezért vagy azért, egyszer csak ideköltöztek és másnaptól ugyanazt érzik, mint mi: itthon vagyunk. Mi, itt vagyunk itthon, nekünk ez a hazánk. Sokat kaptunk, kapunk nap, mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki: ezért hoztuk létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet.