„Amikor a Balatonra jövünk, az már kicsit olyan nekünk, mintha hazaérnénk” – Interjú a Bagossy Brothers Company gitárosával, Tatár Attilával

„Amikor a Balatonra jövünk, az már kicsit olyan nekünk, mintha hazaérnénk” – Interjú a Bagossy Brothers Company gitárosával, Tatár Attilával

920 views
0

A Bagossy Brothers Company már hat éve van jelen a hazai könnyűzenei porondon. Az idáig vezető útra székelyföldi zenekarként léptek rá, hogy aztán határon innen és túl is az ország egyik legszeretettebb formációjává avanzsáljanak. Dalaik között – amelyeket nem ritkán tízezrek énekelnek együtt velük – többet a Balaton-part szabad és inspiráló légköre ihletett. A magyar tenger nem véletlenül áll ilyen közel a fiúk szívéhez: a Bagossy Norbert, Bagossy László, Bartis Szilárd, Tatár Attila, Kozma Zsombor alkotta csapat harmadik éve Balatonfűzfőn „vészeli át” a fesztiválszezont. Hogyan élték meg az idei nyarat? Melyik volt a legjobb koncert? Mik a terveik az őszre? Többek között erről is beszélgettünk a zenekar gitárosával, Tatár Attilával.

Úgy tudjuk, a Balaton fontos szerepet tölt be a zenekar életében, évről évre ide helyezitek át a székhelyeteket a fesztiválszezonban. Hogy érzitek itt magatokat?

Igen, ez a harmadik év, hogy a Balatonon, egészen pontosan egy balatonfűzfői apartmanban töltjük a nyarat. Ez a hely egy fontos találkozási pont a zenekar életében, és egyre otthonosabban érezzük itt magunkat.

Még nyár elején utaztunk visszafelé egy koncert után, amikor Keneséről megláttuk az északi part körvonalait és a fényeket. Együtt volt az egész csapat, és akkor Norbi (Bagossy Norbert, a zenekar énekes-gitárosa – a szerk.) jól megfogalmazta a lényeget: azt mondta, hogy

ez a látvány, már kicsit olyan, mint amikor hazaér az ember.

Ez szerintem jól visszaadja, hogy is vagyunk a Balatonnal.

Ebben a képben, és a dalaitok szövegében is erőteljesen megjelenik a természet közelsége. A Balaton számotokra inkább a nyugalmat, vagy egy inspiráló-alkotó közeget jelent?

Egy kicsit talán mindkettő. Egyrészt, az itt töltött idő jó alkalom arra, hogy együtt legyünk. A koncertek között mindenki el van foglalva a saját dolgaival, hobbijaival, párkapcsolatával, de amikor van egy sűrűbb időszak, vagy valamin intenzíven együtt dolgozunk, akkor azért jól jön ez a balatoni „rezidencia”. Bár a klasszikus értelemben vett alkotófolyamatnak nem ez a helye, többször is volt már rá példa, hogy Norbit megihlette ez a közeg. Ez jellemzően akkor történik meg, amikor egyedül marad a nyaralóban. Mindig azt mondja, hogy ilyenkor nagyon magányos, viszont ilyenkor jobb híján dalokat ír. Sok jó dal született már így.

Mennyi időtök marad a szó klasszikus értelmében vett nyaralásra? Ki tudjátok élvezni a Balaton előnyeit?

A június elejétől augusztus végéig tartó fesztiválszezonban – a többi, intenzíven koncertező zenekar esetében – mi is havi 10-15 helyre tudunk elmenni. Előfordul, hogy ezek az események összecsúsznak, és tíz napon belül van 5-6 koncert is. Ilyenkor a ház átalakul egy bázissá, ahol két koncert között tudunk egyet aludni. Ezek a napok nem a nyaralásról szólnak…

De szerencsére vannak szellősebb időszakok, amikor egyhuzamban 4-5 nap is eltelik koncert, vagy feladatok nélkül. Ilyenkor mi is átadjuk magunkat annak a fesztelen hangulatnak, ami árad a nyaralókból és a hely szelleméből. Ezek a napok tényleg olyanok, mintha mi is nyaralnánk: lemegyünk a strandra, pihenünk a teraszon, élvezzük ezt az időszakot.

Így visszatekintve melyik koncert volt a kedvencetek a fesztiválszezonban?

A nyár legemlékezetesebb koncertjeként ugyanazt a kettőt tudjuk kiemelni, mint tavaly: a Budapest Parkban adott koncert zseniálisan sikerült, illetve rá egy hétre Tusványoson is rengeteg ember előtt játszhattunk. Tavaly is ezen a két helyszínen tartottuk az ötödik születésnapunkat – székelyföldi zenekarként fontos számunkra, hogy az ottani rajongóinkkal is találkozhassunk. Ez a két koncert számok szempontjából is kiemelkedett: a Budapest Parkban több mint 8000, Tusványoson pedig 13 ezer ember előtt játszhattunk.

Ezek azért fontos visszajelzések abból a szempontból, hogy a zenekar munkája kezd beérni. Persze tudjuk azt is, hogy ez nem csak a számokon múlik. Egy intimebb hangulatú klubkoncert, vagy egy különleges helyszín is hozzáteheti ezt a pluszt egy-egy estéhez. Ilyen szempontból emlékezetes volt a szigligeti koncertünk, ahol a Vár amfiteátrumában, a lemenő nap fényében adtunk teltházas koncertet, ami szintén hatalmas élmény volt. A közönség energiája mindig eljut felénk, és ez néha elképesztő erővel érkezik, amit helyszíntől és közönségszámtól függetlenül szuper megélni.

Azért nem csak Szigligeten értetek fel a csúcsra. Az utóbbi években nagyon szép sikereket ér el a zenekar, nem sok olyan formáció tudja megtölteni a Budapest Parkot… Adja magát a kérdés, hogyan élitek meg ezeket a sikereket?

Igen, ez a kérdés gyakran felmerül velünk kapcsolatban, és azt szoktuk mondani, hogy lépésről lépésre történtek velünk a dolgok. A dalok sikereiben, a nézőszámban és úgy általában volt egy fokozatosság, és emiatt a következő lépés vagy eredmény mindig inkább örömöt hozott a zenekar életébe, nem történt velünk olyan, amire nem voltunk felkészülve. Szerintem ez a titka annak, hogy nem gondolunk bele többet a sikereinkbe annál, mint ami, és

emiatt tudjuk ezeket a sikereket a helyükön kezelni.

De azért remélem, hogy még nem vagyunk a csúcson! Bár nagyon boldoggá tesznek minket az eddigi eredmények is, minden nap azon dolgozunk, hogy a Bagossy Brothers Company egyszer majd egy komplett életműként lehessen visszatekinteni. Eddig még hosszú út vezet, de ez rendben is van így, elvégre még csak hatéves a zenekar.

Miről szól ez az ősz számotokra? Mesélsz nekünk a rövid és hosszú távú terveitekről?  

Az idei év nagyon intenzív volt. Tavasszal egy lemezbemutató klubturné keretében nagyon sok helyre ellátogattunk, ami eleve megnövelte a koncertek számát, ezt követően jött a szokásosan intenzív fesztiválszezon, és az ősz is különleges lesz. Egy szimfonikus turnéra indulunk: Magyarország nagyvárosaiba visszük el a kamarazenei kísérettel megvalósuló műsort, amit a szimfonikus hangszereken játszó zenészekkel együtt adunk majd elő. Nagyon várjuk már!

Hosszabb távon pedig továbbra is próbáljuk feszegetni a határainkat, dolgozunk az újabb dalokon, készülünk a koncertekre és arra, hogy minél több rajongókkal találkozzunk, köztük a diaszpórában élő közönségünkkel is. Elképzelhető, hogy Nyugat-Európába is megyünk majd, de ez egyelőre csak ötletként merült fel.

És ha már Balaton és tervek… egyszer mindenképpen szeretnénk majd egy kompkoncertet, bízunk benne, hogy előbb-utóbb minket is meghívnak, és egy újabb különleges koncertélménnyel gazdagodhat a közönség és a zenekar.