Melankólia helyett irány a természet!

Melankólia helyett irány a természet!

375 views
0

A cikk a Pszichoforyou online pszichológiai magazinnal együttműködésben készült. www.pszichoforyou.hu

Sokan fájó szívvel veszik tudomásul, hogy véget ért a nyár, mert búcsút kell intetünk a jó időnek, a szabadságnak, a felhőtlen pillanatoknak. Az időjárással együtt sokszor a hangulatunk is megváltozik, és a helyzetet tovább ronthatják a feladatokkal zsúfolt, szürke hétköznapok. Bizony, nem könnyű visszarázódni a régi kerékvágásba, de ez nem jelenti azt, hogy a szabadidőnket, vagy a hétvégéket a négy fal között kell töltenünk. Épp ellenkezőleg!  

„Most hagyjon engem mindenki békén!” – gondoljuk magunkban, amikor hazaérünk és becsukjuk a hátunk mögött az ajtót egy borongós őszi nap végén. Ez az érzés nem véletlenül kerülget minket egyre gyakrabban az évnek ebben a szakaszában: a testünk ilyenkor ösztönösen a természet ritmusához alkalmazkodik, lassításra, begubózásra vágyunk, meleg takarókkal, forró csokival, filmekkel, könyvekkel…

Amellett, hogy az ólmos fáradtság és a fejre húzott takaró iránti sóvárgással együtt járó visszahúzódás a kezdődő depresszió, vagy a kiégés tünete is lehet, fontos tudni, hogy a szezonális változásokkal összefüggésbe hozható visszahúzódással lehet és érdemes valamit kezdeni. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha erőt veszünk magunkon, kibújunk a takaró alól, és sétálunk, kirándulunk, túrázunk egyet a természetben.

Miért jó a természetben járni?

Számos kutatás bizonyította az elmúlt években, hogy a természetben töltött időt tulajdonképpen receptre kellene felírni, mert az többek között

  • csökkenti a stressz-szintünket,
  • javítja a koncentrációnkat,
  • segít a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban,
  • kreatívabbá tesz,
  • növeli a várható élettartamunkat,
  • segít jelen lenni, elengedni a múlton való rágódást, a szorongást.

Summa summarum: kevés olyan dolog van, ami annyira jót tesz az állapotunknak, mint a természetben töltött idő – és ezt az állítást csak még jobban aláhúzza az a tény, hogy az emberek egyre jobban eltávolodnak a természettől.

Jelenleg az emberiség fele városi, épített környezetben él, és a becslések szerint 2050-re ez az arány még ennél is többre, 70%-ra rúg majd. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-kal a hangulatzavarok kialakulásának esélyét. Napjainkban ráadásul átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön töltjük. Egyre messzebb kerülünk attól a közegtől, amely egykor – talán nem túlzás kimondani – az életet jelentette számunkra.

Az őszi időszak remek alkalom arra, hogy – ha csak 1-2 napra is – közelebb kerüljünk a természethez, ami a testi-lelki egészségünkre is pozitívan hathat. Nem véletlen, hogy a természetben tett sétákat, van ahol szó szerint receptre írják fel.

További pszichológiai témájú cikkekért keresse fel a www.pszichoforyou.hu oldalt!

És hogy vajon mi szerepelne a receptre felírt természetjárás mellett adagolási javaslatként? A legújabb eredmények alapján hetente legalább két óra. A Scientific Reports hasábjain megjelent nagyszabású, húszezer résztvevő bevonásával készült, két éven át tartó vizsgálat tanulságai szerint ennyi időt kell a természetben töltenünk ahhoz, hogy a testünkre-lelkünkre gyakorolt pozitív hatások igazán érvényesülni tudjanak.

A kutatás egyik különösen izgalmas eredménye, hogy ez a bizonyos 120 perc mindenképpen jótékony hatással van ránk, legyünk bár férfiak, nők, fiatalok, idősek, egészségesek vagy betegek.

Nem jelent számottevő különbséget az sem, mennyire közel, vagy éppen távol található hozzánk képest a legkönnyebben elérhető erdő, park, vagy közösségi kert: a lényeg csak az, hogy beillesszünk a szokásos rutinjaink közé hetente legalább két óra természetben töltött időt.

A hosszabb, természetben tett sétákra remek alkalom lehet a hétvége. Helyszínnek pedig a Balaton környékén található túraútvonalak ajánljuk – a magyar tenger környéke kiváló terep erre.

Fotó: Ophoto – Orbán Péter Photography

Ha a felsorolt előnyök még mindig kevés motivációt jelentenek…

A természetben töltött idő egyik legnagyobb előnye, hogy az éberen figyelő érzékszerveinken, esetleg néhány lelkes erdőjáró-partneren kívül semmi másra nincs szükségünk hozzá. Nyugodtan otthon felejthetjük a stresszt, az aggódást, sőt, akár még a telefonunkat is: a túránk végén biztos, hogy sok-sok, hosszú távon is egészségjavító élménnyel a hátizsákukban térünk majd haza.

A cikk a Pszichoforyou online pszichológiai magazinnal együttműködésben készült. www.pszichoforyou.hu