Különleges vizeken – a Nagyberek és a Kis-Balaton

Különleges vizeken – a Nagyberek és a Kis-Balaton

467 views
0

Mi ez a sűrű zaj? Sás, békakurutty, madárdal. Az erdő dús, tömény a levegő. Mégis azt érzem, hogy csend van és nyugodtság. Mindeközben nagyban zajlik az élet a víz alatt, víz fölött a nádasban, dús fák, bokrok ágain. Olyan, mint egy dzsungel, érzem, a természet uralja ezt a vidéket.

A Nagyberket Magyarország legtitokzatosabb tájaként tartják számon. Lápos, vizenyős, sűrű növényzetű vidék. Nem csoda, hogy Fekete István itt ihletődött és érezte jól magát, és alkotta meg a Vukot vagy a Tüskevár című regényét. E mesevilág az aktív élmények kedvelőit is lázba hozza; kajak-kenu, bicikli vagy nordic walking túrákra, vagy akár terepjárós berek safari túrákra is benevezhetünk.

A Kis-Balaton hordalékos, mocsaras vidéke jelentős madár, hal és vadállománynak ad otthont hazánkban. Elszigetelt természeti látnivaló, ahol még fennáll az érintetlenség, a növények és állatok együttesének tisztasága. A vizes, lápos terület miatt magas a páratartalom – így először picit nehezebben vettem a levegőt megérkezésünkkor, de az érzés gyorsan elillant, mert nagyobb figyelmet fordítottam a madarak és békák hangjátékának.

Fotó: Orbán Péter | PARTLAP

Az új látogatóközpont a Kis-Balaton rejtett világába csalogatja a természetimádókat komplex élmények kipróbálására és szemléltetésére. A nemrég átadott építmény igazán tájba illő, öko center lett. Vadhíd mintájára épült áramvonalas építészeti csoda, melynek a teteje is járható, zöldtetős kialakítású, hogy minél kevesebb emberi behatás érje a természetet. A látogatóközpont lehetővé teszi, hogy közelebbről megismerhessük a jól működő ökoszisztémát. Kiállítások, mozi, tanösvények és különböző programok közül lehet válogatni, melyek a térséget hivatottak bemutatni az ide látogatóknak. Emellett csónaktúrákra, lessátrakból természetfotózásra, madárfigyelő sétákra és különböző kilátók látogatására nevezhetünk be a barátokkal vagy családi körben.

Aki egy kis elszigetelődésre és nomád, civilizációmentes órákra vágyik, annak a legmegfelelőbb program lehet a Kis-Balaton meglátogatása, akár a nyaralás alatt, vagy egy egynapos kikapcsolódás alkalmával is.

A szerzőről