Ott VÁR a nagy tó partján!

Ott VÁR a nagy tó partján!

323 views
0

Azok, akik szeretnek kirándulni, s a kirándulásba egy kis történelmet is belecsempésznének, figyelmükbe ajánljuk ezeket a várakat, kastélyokat. Olyan romokra látogathatunk el a Balaton körül, melyek büszkén őrzik a régmúlt idő történéseit, ráadásul a magasba emelkedve remek kilátással rendelkeznek.

A legemblematikusabb balatoni vár a Szigligeti-vár, mely egyike azon kevés erődnek, amit a török időkben sohasem vettek be oszmán csapatok. E jeles várunk immár helyszíne nyári koncerteknek és várjátékoknak is. Bárhonnan közelítjük meg Szigligetet, messziről kimagaslik a vár, ezáltal romjairól csodás panorámában lehet részünk a balatoni vidékre.

PARTLAP // OPhoto – Orbán Péter Photography

A Rezi-vár a Keszthelyi-fennsíkon a Meleg-hegyen fekszik, tavasszal lankáin sűrű medvehagyma illatozik lépteink nyomán. Remek panoráma nyílik a Balatonra, valamint a zalaszántói Sztúpa is látható a várból.

Tátika-vára szintén a Keszthelyi-fennsík egyik bazaltcsúcsán ágaskodik.  A Zalaszántón található várromból remek kilátás tárul elénk. Délről a Keszthelyi-hegység vonulatai és Rezi vára bukkan fel, valamint a Zalaszántói-medence ékesíti a tájat.

PARTLAP // OPhoto – Orbán Péter Photography

A Zádor- vár Pécsely község közelében található, megbúvó várrom. A gótikus stílusban épült várhoz jelzett turistaút vezet, mely a Derék-hegyen kanyarog végig. A túraútvonal mellett csörgedező kis patak teszi hangulatosabbá a kicsivel hosszabb erdei kirándulásunkat. A várból megcsodálhatjuk a Pécselyi-medence szőlős lankáit, mely provancei hangulatot idéz bennünk.

Délen Fehérkő- vára, a Kereki községben található Kőröshegy völgyhídjához közel helyezkedik el, melyhez szintén több túraútvonal vezet. Érdemes közbeiktatni a Kőröshegyi Levendulás dombjait, hiszen a nyáron virágzó levendula látványa és illata magával ragadó.

A Festetics- kastély Keszthely legjelentősebb kulturális épülete, mely egykor a Festetics család otthona volt. A francia építészeti stílusokkal épült kastély ma több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Impozáns termei ékesítik az összhatást, úgy, mint a Kék szalon és a Fehér tükörterem.

János Villa, azaz a Bagolyvár Balatonkenesén található, Jánosi Gusztáv püspök egykori rezidenciája. A Balaton-kultusz lelkes támogatójaként ismerték. Előszeretettel hívta meg barátait villájába a tudományokért rajongó püspök, innen ered a neve, Bagolyvár.

Szalay-kastély Balatonlelle a klasszicista stílusú, oszlopos tornáccal szegélyezett romantikus épület ma Afrika múzeumként üzemel, amely Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét mutatja be.

A szerzőről