Megtalálták Fogast, az elsüllyedt halászhajót Almádinál a nádasban

Megtalálták Fogast, az elsüllyedt halászhajót Almádinál a nádasban

418 views
0

Ha nem is kőkorszaki, de régi leletre bukkant egy vitorlázó Almádi közelében. Majdnem százéves halászhajó esett a víz fogságául a Budatava strand közelében. Kicsit rozsdás, kicsit balesetveszélyes, de a mienk.

Olvasói bejelentés alapján került a VEOL, a Veszprém megyei hírportál birtokába az az információ, miszerint Balatonalmádiban egy 1928-ban gyártott halászhajó áll elsüllyedve a vízben, a partról nem látható módon. Az esetet jelentő vitorlázás közben látta meg a nádasban a már korábban lencsevégre kapott hajót – a képek a hajoregiszter.hu-n láthatóak, két éve készültek. A hírportál azt írja, „a hajóroncs Budatavánál található a nádasban, a partról nem látható, ő is a vízről, vitorlázás közben pillantotta meg. Mivel nem tudta, ilyenkor mi a teendő, kinél kell ezt bejelenteni, ezért fordult szerkesztőségünkhöz. A fotóin is látszik, hogy a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezet sincs a legjobb állapotban. Emiatt úgy gondolja, kimondottan baleset-, sőt életveszélyes lehet, ha valaki kalandvágyból megközelíti és felmászik a hajóra.”

Továbbá az is kiderült, hogy a hajó a Fogas névre hallgat, motoros halászhajó, amit Ausztriában gyártottak 1928-ban, és ebben az évben meg is vásárolta a Balaton Halászati Rt. társával, a Gardával együtt. Hajtóanyaguk nyersolaj volt, gépmotorjuk 40 lóerős, és a halászháló behúzását végző csörlőberendezésüket egy 10 lóerős dízelmotor hajtotta.

A második világháború idején, 1944. december 1-jén a Fogast a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról nincsenek információk, a Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az „ismeretlen tulajdonban lévő”, egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság intézkedik.

A kiemelt kép az olvasó fotója.

A szerzőről