Meg kellett tanulni egy lemondással teli életet élni

Meg kellett tanulni egy lemondással teli életet élni

144 views
0

Nyáron a Kultkikötő színpadán két darabbal jelentkezik Koltai Róbert: A képzelt beteg és az Én és a kisöcsém egyaránt nagyszerű szórakozást ígér. A művész úrnál arról érdeklődtünk, miként készül a nyári szezonra, miért szereti a Kultkikötőt és elárulta azt is, mi okoz neki nagyon-nagy örömöt ezekben a napokban.

Koltai Róbert szerintem a magyar színművészek egyik legnagyobbika. Nagy sikerű rendezői munkái és páratlan alakításai több generáció emlékezetébe hagytak örökre nyomot. A Gyerekrablás a Palánk utcában Hecsekije éppolyan meghatározó az én életemben, mint a Patika Norbija vagy a Csapd le csacsi Sanyija, aki Eszenyi Enikőt és Papp Verát is ostromolta. Bár most nincs színház, optimistán nézünk előre és várjuk, mikor láthatjuk újra színpadon a Művész urat.

Hogy érzi magát a járvány közepette?

Hogy érezheti most magát az ember ilyen körülmények között… Sokféle darabban voltam, meg vagyok is, amik nem mennek most. Így meg kellett tanulni egy lemondással teli életet élni, ami eddig nem volt jellemző. Próbák most nincsenek.

Mennyire optimisták az elképzelései a nyárral kapcsolatban?

Sok szomorúság ért mindenkit, a mi pályánkon is többen meghaltak covidban, tehát ez nem egy hurrá! optimizmus. Most már valami jobbnak kellene jönni. A képzelt beteg mellett nyáron a Kultkikötőben játsszuk majd az Én és a Kisöcsém-et is a Körúti színházban Balatonszárszón. A képzelt beteg-et öt éve mutattuk be Salgótarjánban, de bejártuk vele egész Magyarországot. Felléptünk Erdélyben is fesztiválon. Nagyon szeretik az emberek, csodálatos darab és nagy főszerep. Játszottunk már több darabot a Kultkikötőben és mindegyik nagy sikerű volt. Várom, hogy tényleg legyen.

Én és a kisöcsém nyáron a Körúti színházban

Hallani, hogy nagy szeretettel beszél  a KultkikötőrőlMiért tartja különlegesnek ezt a balatoni színházat? 

A Kultkikötőt nagyon szeretem, nagyon-nagyon jó a vezetője, Nagy Viktor, akit remek színésznek tartok. Ő is kaposvári színész volt a kezdeti éveiben és nagyon klasszul kinőtte magát a pályán. Drukkolok neki. A fellépéseken kívül többször is jártam a fiatal színészeknek szervezett nyári  Összpróba táborokban meghívott előadóként. A legjobb helyen van.

Balatoni kötődése van, amely esetleg nem színházhoz kötődik?

Majdnem minden színházhoz kapcsolódik kaposvári színészként, mivel Somogy megye köze la Balaton. Ott kezdtem a pályám és közel 30 évig játszottam ott. Most is előfordul, hogy játszom vendégként Kaposváron.

Előfordul, hogy csak pihenni megy a Balatonra?

Nem jellemző, legfeljebb ha hosszabb útra megyünk és félúton megállunk, hogy kipihenjük magunkat Legutóbb például Zalaegerszegen a Sose halunk meg  musicalt játszottuk. Az is félbeszakadt.  Nyolc-kilenc remek előadás volt belőle egy nagyszerű csapattal. Én remélem, hogy eljutunk vele majd a Kultkikötőbe egyszer.

Hogy tölti a napját?

Nem mondom, hogy készülök, de azért fejben kell tartani darabokat, emellett nagyon sokat nézem a tévét. Most nagyon boldog vagyok, hogy a filmjeim közül jó néhányat vetítenek felújítva, ami sokat számít, mert például, a Sose halunk meg hangját és képét is digitalizálták, mint nemzeti kincset, erre nagyon-nagyon büszke vagyok.

Ha kedvet kaptál és velünk együtt már Te is nagyon várod a színházi előadásokat, vásárold meg Kultkikötős jegyedet ITT.

A kiemelt fotó Jakkel Rudolf munkája.

A szerzőről