Balatonszőlős 156 éves házát csak az imádság tartja össze

Balatonszőlős 156 éves házát csak az imádság tartja össze

299 views
0

Ha úgy döntünk Fürednél, hogy elfordulunk a 71-es útról a felvidék felé, nagyon szép helyeken vihet utunk. Balatonszőlős egyike ezeknek a helyeknek. Itt bukkantunk rá a térség egyik legöregebb épületére homlokzatán az 1856-os felirattal. Sajnos csak pusztulásának lehetünk szemtanúi.

Gyönyörű, kanyargós út vezet felfelé a Tihanyi-félsziget mögött, a visszapillantó tükrében villódzó balatoni panorámával. Nem sokára e Balaton felvidéki gyöngyszem, Balatonszőlős kis településében találhatjuk magunkat. Itt bukkantunk rá a fésűs lakóházra rajta Hardi János, az építő nevével.
Balatonszőlős nagyon régi település, már 1121-ben említik, de jelenlegi nevét 1758-ban olvashatjuk először. Sokáig Kisszőlős néven ismert, de 1902-ben hivatalosan is Balatonszőlős lett természetesen a szőlős foglalkozásnév alapján.
A ház egyike a település nagyobbrészt eredeti állapotban megmaradt épületeinek. Az Elektronikus Periodika Archivum (EPA) tanúsága szerint „A Hardi család tagjai kivették részüket az 1848–49-es szabadságharcból, s az első világháborúból is. S bár az épület különlegesen szép homlokzata már régen felkeltette a műemlékes szakma figyelmét, a helyi védettségű épületek közé sem került be. Műemléki védelmét a tulajdonosi ellenállás akadályozta, de úgy tűnik, napjainkra megtört a jég: a legutóbbi minisztériumi felterjesztésnek köszönhetően védett lesz ez a nem mindennapi érték.”
Mórocz László, a község polgármestere kérdésünkre elmondta, a házban egészen a 70-es évekig laktak és a mai napig ugyanannak a családnak a tulajdonában van. Sajnos, a műemlékvédelem alatt álló házat nem a védettség elvei szerint szerette volna a család felújítani, ennek a ház látja kárát. A falak a nedves földtől átvizesedtek, a tető beomlott, a falak megrepedeztek, már csak egy részét lehetne helyreállítani, tudtuk meg. Így pusztulnak el múltunk tanúi.

Tekintse meg galériánkat!

A szerzőről