Ma lenne 104 éves Szabó Magda

Ma lenne 104 éves Szabó Magda

60 views
0

Kedvenc magyar íróm. Elfogult vagyok, azonban kötődése a Balatonhoz önmagában is méltóvá teszi Szabó Magdát és születése évfordulójának említését, hogy kikerüljön a Partlap hírei közé.

Legtöbb írónk, költőnk számára a legintenzívebb élmények Szigligethez kötődtek. Az Esterházy-kastély, amely 1952 óta működik alkotóházként, rengeteg fontos mű és kapcsolat születésének színtere volt, nem is beszélve az anekdotákról, amelyek fennmaradtak a szigligeti nyarakról. A Kádár-korszak legfontosabb írói – köztük Örkény István, Nemes Nagy Ágnes, Fekete István, Weöres Sándor, Szabó Magda, Kertész Imre, Pilinszky János és Juhász Ferenc – jártak ide pihenni, játszani, egymást ugratni, és persze írni. – írja a Könyvesmagazin Balatonról szóló cikksorozatuk egyikében. 

Ma Szabó Magdáról emlékezünk meg, akinek születésnapja van, 104 éve született Debrecenben, 1917. október 5-én. Kevés olyan író van ,aki szerintem ennyire hatással volt saját és az utána jövő generációkra. Versei, regényei, színpadi művei, vagy egyszerűen csak naplói, levelezései túlzás nélkül halhatatlanná tették és minden generációhoz szóltak. Számomra nagy kedvenc a Mondják meg Zsófikának, amelyben számos más regénye mellett korhű képet kapunk Magyarország társadalmi és szociális szokásairól, elveiről, elvárásairól és nem utolsó sorban egy kislány fejében járó gondolatokról.

Szabó Magda Szigliget című verse elérhető teljes egészében az interneten. Alább egy részletet közlünk a Lackó Dezső Múzeum jóvoltából. Ha pedig olvasnál még jó cikket az írónőről, klikk IDE!

A szerzőről