Levendula a konyhában

Levendula a konyhában

47 views
0

A Balaton és a levendula olyanok, mint a borsó meg a héja. Ez az izgalmas növény elválaszthatatlan kedvenc tavunktól, összetéveszthetetlen illata pedig már messziről jelzi, ha a közelében járunk. Megszárítva nyarat varázsol otthonunkba a legszürkébb februárban is, teaként az egészségünket támogatja, fűszerként használva egy sor receptet feldobhatunk vele. Mindenkit arra bátorítunk, kísérletezzen a konyhában levendulával!

Mi mással adhatnánk meg ehhez a kezdőlökést, mint egy házi készítésű szörp receptjével. Lássuk először a hozzávalókat! Mindössze öt dologra van szükség egy jó levendulaszörp elkészítéséhez. Szedjünk 30-35 szál levendulát, majd hazaérve húzzuk le a szálakról a virágokat egy nagy tálba. Készítsünk ki egy kilogramm cukrot, egy liter vizet és citromsavat, valamint egy kezeletlen citromot.

Első lépésként a cukrot keverjük el egy fazékban a vízzel, főzzünk belőle szirupot, majd vegyük le a tűzről és szórjuk bele a virágokat. Keverjük át, adjunk hozzá egy teáskanálnyi citromsavat és a citrom levét, majd egy újabb keverés után hagyjuk 24 órán keresztül állni. Másnap szűrjük át a levet, távolítsuk el belőle a virágokat, majd forraljuk fel ismét a szirupot.

Még melegen töltsük a szörpöt steril, jól záródó üvegekbe, pihentessük fejjel lefelé 15-20 percig, majd irány a száraz dunszt! Béleljünk ki egy nagy dobozt plédekkel vagy törölközőkkel, állítsuk bele a forró üvegeket, majd takarjuk be őket és így hagyjuk kihűlni. A szörpöt főzés közben kedvünkre ízesíthetjük akár fahéjjal vagy friss mentával is.

A szerzőről