Kinizsi lelke az erdőben pihen

Kinizsi lelke az erdőben pihen

169 views
0

Ha túrázunk a Kinizsi vár környékén, könnyed séta lehet Nagyvázsonyban a vártól 800 méterre a Pálos kolostor romjai, amelyek őrzik Kinizsi Pál emlékét is.

A kolostort 1483-ban Kinizsi és édesanyja második férje, Magyar Balázs alapította, ezáltal a kulturális életet kívánta felvirágoztatni. Lakói Tálodról, Magyarország egyik legrégebbi pálos kolostorából települtek át. A hallatlan testi erejéről híres és a leírás szerint kb. 160 cm (korabeli átlagmagasság) magas Kinizsi Pál tudvalevő, hogy a közeli Nagyvázsony várának kapitánya volt, amelyet dicsőséges harcaiért kapott ajándékba Mátyás királytól.

„Kinizsi Pál mindkét felől fegyvert kötött vala fel és mint egy oroszlán oly fele vala az viadalban. Valamely felé fordul vala, mind levágja a törököket és rakva vala mind a két keze vérrel. És erős kiáltással bátorítja vala az adakozókat és nódítja vala őket a viadalra.”
(Leírás Kinizsi Pálról a kenyérmezei csatából) 

Végül 1494. november 24-én Szendrő közelében halt meg, egyesek szerint csatamezőn, ahol agyvérzése miatt már félig bénán harcolt.
A temetés sebtében lett megrendezve felesége Magyar Benigna által és csak néhány évvel később készült el a hadvezér tumbája, amelynek oldalán csatajelenetek, fedlapján pedig maga Kinizsi látható. A síremlék a Kinizsi vár kőtárában található. Noha a Pálos kolostorban Kinizsi Pál sírja ugyancsak megtalálható Horváth Márk (Magyar Benigna második férje) sírhelyével együtt, ez feltételezhetően a korábbi síremlék helyett adózik tisztelettel a törökverő hadvezér emlékének.  

Egy legendát is őriz a történelem a sírkőről, amelyet a mandiner.hu-n találtunk. Eszerint „Az oszmánok a legendák szerint mindösszesen egy alkalommal látogattak el a vörösmárvány sírkőhöz, annak is rossz vége lett. A legenda szerint egy puskával felszerelt janicsár pont a vázsonyi erdőt járta, amikor meglátta a romok alatt csillogó vörösmárvány sírkövet. Bevetette magát a bokrokkal körbenőtt kolostorba, s észrevette, hogy az nem más, mint a törökök gyilkosának, Kinizsi Pálnak a sírköve. Gondolt egyet, megtöltötte puskáját, s tüzelt. Balszerencséjére a golyó a vörösmárvány sírkőről gellert kapott, és Kinizsi szívéről egyenesen az oszmán harcos szemei közé szállt, aki – Győrfi Pál után szabadon – a helyszínen életét vesztette. Azóta szállóige, hogy Kinizsi még a halála után is öli a törököt.” Hogy igaz-e a legenda nem tudni, mindenesetre a vörösmárványon megtalálható egy korabeli szakállas puska golyóméretével egyező bemélyedés.

A Pálos kolostort egyébként 1543-ban, Fehérvár eleste után hagyják el a szerzetesek, majd a törökök miatt szűk tíz évvel később a helyi várőrség fel is robbantja.

 

 

A szerzőről