„Kincsem – itt csücsülök a füredi állomáson” – 100 éves lenne Mészöly Miklós

„Kincsem – itt csücsülök a füredi állomáson” – 100 éves lenne Mészöly Miklós

98 views
0

Mészöly Miklósra emlékezünk ma, születésének 100. évfordulóján levelezésének egy részletével, melyet a magyar tengerről írt.
A Balaton régen is nagyon népszerű volt az írók körében. Mészöly Miklós Déry Tibor-, Kossuth- és számos más díjjal elismert írónk is ide járt nyaralni. Az író éppen 100 éve, 1921. január 19-én született Szekszárdon. A 20. század második felének legjelentősebb prózaírója. Életművében legtöbbször elbeszélések, novellák, kisregények jelentették a fő csapásvonalat, de számos esszé, dráma és mese is köthető nevéhez.
2018-ban jelent meg levelezése feleségével, a pszichológus, író Polcz Alaine-nel, akinek Balatonról is írt leveleiben. Sok időt töltöttek a Balatonon együtt is, többek között vitorláztak, ahogy akkoriban a legtöbb író tette. Az írók balatoni nyarairól kiállítást is rendeztek már a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a képeken Mészöly Miklóst és Polcz Alaine-t is viszontláthattuk.

„Kincsem – itt csücsülök a füredi állomáson. Mennék Badacsonyba, de a legközelebbi vonat csak 11-kor megy – s most ½ 8… De muszáj volt eljönnöm a 7-es hajóval, csak délután megy a legközelebbi. […] a tájat, levegőt is egy kicsit jobban felszippantottam. Viszek buzogányt, balatoni skarabeuszt, szép kavicsot, kígyó vedlett bőrét, vízmosta fát nyakéknek – szóval mindent, ami egy otthon maradt feleségnek csak kedves lehet – különösen, ha férjeura viszi jó szívvel. Álmodtam veled – jót, szépet.”

(Mészöly Miklós levele Polcz Alaine-nek, Tihanyból Budapestre, 1952. szeptember 28. In: Nagy Boglárka (s. a. rend.): A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós Polcz Alaine levelezése 1948–1997. Bp., Jelenkor, 2017, 80–81.)

Szekszárdon Irodalom Háza – Mészöly Miklós Emlékház néven működik az író emlékének és az irodalomnak szentelt kultúrintézmény, melynek alapjait az író budapesti lakásának berendezési tárgyai és könyvtára teremtették meg.
Mészöly Miklós születésének 100. évfordulójának alkalmából Mészöly Miklós Emléknapot is rendeztek.

 

 

Megveszem

A szerzőről