Kerékpár meghajtással mozizhatunk Alsóörsön – de inkább csak jövőre

Kerékpár meghajtással mozizhatunk Alsóörsön – de inkább csak jövőre

20 views
0

El tudja képzelni, hogy teker a bringán, az áramot termel, ami működteti a vetítőt, amelyen a kedvenc mozifilmje megy? Ez még csak félig valóság, de Alsóörsön már idén kipróbálható.

Különleges élményben lehet része annak, aki Alsóörsön beül a turisztikai iroda mellett működő moziba.  Merthogy ülések helyett bringák vannak. És hat főnél többen nem férnek el, és a vetítővászon sem olyan hatalmas, de indításnak jó. A most átadott mozihelyszín különlegessége ugyanis az, hogy a bringák tekerésével áramot termelnek a kerékpározók, ez hajtja a mozit, a hangtechnikát, és telefonjukat, elektronikai eszközeiket is tölthetik róla a bringások.

A veol.hu híradása szerint Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület (BRTE) elnöke elmondta,  „A bringás mozival eggyel több unikális attrakció van Alsóörsön, ami máshol nincs.” A helyszín napközben pihenőpark, termelői piac. Pataki Julia, az egyesület TDM-menedzsere hozzátette, a bringás mozi Novák Mátyás kiskunfélegyházi villamosmérnök terveire épül, aki kollégáival hat különleges kerékpárt hozott Alsóörsre.

Fotó: szervezők/Novák Márton

Az első kisfilm nem Oscar-díjas volt vagy egy friss amerikai sci-fi, hanem egy dokumentumfilm, amely a Riviéra-térséget, illetve a környező településeket mutatta be két kerékről: Alsóörsöt, Felsőörsöt, Csopakot, Paloznakot és Lovast. Ha önt sem izgatta fel túlságosan a mozi „menüje”, ne csüggedjen, idén még egyszer meg lehet kísérelni a moziba tekerést, október 28-án ismét felgyúlnak, illetve lekapcsolódnak a fények és lesz mozi. Hogy milyen film, egyelőre nem kaptunk róla információt.

A kezdeményezés egyébként nem új keletű. A világ más részein már évek óta vannak ilyen helyek. például az Edinburgh-i Film Fesztiválon is már felállítottak néhány kerékpáros generátort. 2007-ben néhány kerékpáros aktivista zenei művész összeállt a Magnificient Revolution formációba és a Big Chill Festival-ra elkészítették az első ilyen eszközt. Terveik közt szerepelt, hogy elnéptelenedett parkokba,  játszóterekre, háztetőkre varázsolják oda a mozit. Ők egyébként háztartási eszközöket is készítettek elhasznált kerékpárokból: bárszéket például, de pedál-hajtású mosógépet is.
Abból kiindulva, hogy ez a mosógép nem terjedt még el a világon, sejthető, hogy vagy túl fárasztó a működtetése vagy egyéb kényelmetlenséggel jár.

 

Fotó: Electricpedals.com

 

A kerékpármeghajtású mozit Angliában egyébként bérelni is lehet, ahogy az Electricpedals honlapja ígéri. Van mikro, kicsi, közepes és nagy méretű csomag. Érdekesség, hogy a mikro méretű csomag, amelyhez 1 vagy 2 ember szükséges, maximum 50 fő mozizására alkalmas energiát termel. A 8-10 főre megalkotott csomag már 150 fő moziélményét teszi lehetővé egy közel 4,5 méteres vetítővászonnal.

Az árakról érdeklődtünk a cégnél, azt a választ kaptuk, hogy a bérlés 600 font/nap, vagy egy egész hétre 1000 font. Erre még rájön adott film után fizetendő jogdíj, ami 150 font +áfa.

Az alsóörsi bringás mozi jövő nyártól aztán begyújtja a rakétákat, akarom mondani a dinamót, mert 2023-ban rendszeres nyáresti program lesz Alsóörsön és ígérik, változatos filmkínálattal érkeznek.

 

A szerzőről