Kék mese – Helyiek tollából 10 kérdés 10 válasz

Kék mese – Helyiek tollából 10 kérdés 10 válasz

420 views
0

Beszélgetés Lengyel Zsuzsa keramikussal:

A Káptalantóti Liliomkert piacán sétálva a sok kincs és a helyi finomságok közepette mindig vonzotta szemünket a gyönyörű türkizkék bögrék, tálak, tányérok, szívek, aprócska tárgyak, medálok nyakláncok látványa egy kupacban, és szinte egyből beleszerelmesedik a látogató Lengyel Zsuzsa kerámiáiba. Muszáj meggusztálni…

1. Mióta élsz itt a Balaton-felvidéken? Tősgyökeres helyi vagy?

Nem vagyok helyi, de a szívem egy része idehúz, Alsóörsön nyaraltunk családommal, amikor egy barátnőm hívott meg a Káli-medencébe, azóta beleszerettem, és házat vettünk a Kőtenger szomszédságában.

Fotó: Orbán Péter

2. Honnan jött a keramikus szakma szeretete?

Iskolába vittem a gyermekem, amikor megláttam egy hirdetést keramikusképzésről felnőtteknek. Barátnőim társaságában elmentünk kerámiázni, és én egyből beleszerettem, e rövid képzés után pedig magam tanultam tovább a kerámiázást, és nem tudtam abbahagyni.

3. Műveidet, a türkizkék-azul színek dominálják. Hogyan jellemeznéd ezt a “kék mániát”?

Ez a türkiz szín onnan fakad, hogy Kriszta barátnőm szeretett volna egy kék színű kerámiatányért a szobájuk falára, és a türkiz színt tudta elképzelni a falhoz. Azóta én is beleszerettem és mindamellett, hogy más színekkel is dolgozom, a türkiz dominál a kerámiáimban.

4. Mennyi tálat, bögrét, készítesz egy nap?

Általában, ha leülök készíteni valamit, az egy típus lesz, tehát ha bögrét kezdek el, akkor csak azzal foglalkozom, és akár legyártok több százat is. Nagyon bele tudok merülni, és pár perc alatt kész is egy bögre megformálása.

Fotó: Orbán Péter

5. Mindig van kedved hozzá?

Igen, nagyon kikapcsol, és terápiás hatással van rám. Érdekes, sokszor más színt kapok a mázolás végén, mint amire számítok, így saját magam is meglepem vele. Persze ennek is megvan a maga szépsége, talán ez is a keramikusság egy művészete.

6. Az otthonod a műhelyed egyben?

Nem, sajnos a műhelyem, a korongom Győrben található, de a kis raktár viszont a Káli-medencében, így a Liliomkert Káptalantóti piacára mindig van mit kivigyek.

7. Mekkora kereslet van a műveidre?

Szerencsére azt mondhatom, hogy elég nagy. Nemcsak az ország minden részéről kerestek már meg, hanem külföldre is készítek kerámiákat, lassan nem győzöm gyártani őket.

8. Melyik a kedvenc helyed a Balaton-felvidéken?

Talán, a szentbékkálai Kőtenger. Néha csak kiülök egy kőre és inspirálódom, feltöltődöm, aztán jöhet a munka.

9. Hol lehet elérni a kerámiáidat?

Facebookon és Instagramon vagyok elérhető, úgy érzem, hogy nincs szükségem még egy weboldalra is. A kerámiákat egyedül készítem, és szeretném továbbra is megőrizni egyediségét.

10. Inspirálódsz a Balaton-felvidékből minták, színek, formák tekintetében?

Igen, vannak levélmintás tálak, edények, ezek mind köthetőek a Balaton-felvidék növényvilágához. A türkiz pedig a víz színét is tükrözi egyben.

A szerzőről