Izgalmas előadókkal vár júniusban a TEDxBalaton

Izgalmas előadókkal vár júniusban a TEDxBalaton

56 views
0

Színes és inspiráló párbeszédekkel indul a nyári szezon Balatonfüreden június 10-én. A nemzetközi szinten is ismert TED színpadot immár második alkalommal állítják fel, hogy megismerjük a balatoni kultúrát, divatot, tudományt és hagyományokat.

A TEDxBalaton valódi intellektuális pezsgés, ahol a kultúra mellett a gasztronómia is megjelenik. Az alapítók, Sághy Krisztina és Végvári Imre célja, hogy a már jól megszokott TEDx konferencia élményét ötvözzék a balatoni hangulattal és a színvonalas tudásmegosztással. Ez a TEDxBalaton egyik alappillére, amelyre idén is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.


A kép forrása: tedxbalaton.hu

A TEDxBalaton témakörei idén is érintik a fenntarthatóságot, az innovációt, a művészeteket és az inspiráló emberi történeteket, amelyeket ismert előadók mutatnak be.

Nyáry Krisztián író, megmutatja, hogy a Balaton hogyan maradt meg olyan nyaralóövezetnek, amilyennek ma ismerjük és hogyan vált a magyar identitás részévé a korcsoportok változása alatt. Emellett, Guld Ádám generáció kutató a különböző korosztályok Balatonhoz fűzödő viszonyáról és ennek felépítéséről számol be, Tóth Anna Lili idegenforgalmi közgazdász pedig szemlélteti, hogyan alakult az északi és a déli part kapcsolata, milyen kötődések és státuszszimbólumok alakultak ki az egyes partok mentén. A generációs eltérések mellett Ács Dominika fuvolaművész beszél a fiatalkori életút választásról, továbbá arról, hogy ezt a motiváltságot, hogyan támogatja akár egy nagyváros akár egy kisebb falu és mit tud nyújtani a Balaton ezeknek a fiataloknak.

Ürge-Vorsatz Diána a Közép-Európai Egyetem Professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke a klímaválság kérdéseit elemzi majd. Előadásában részletezi majd, hogy miért szükségszerű a gazdasági modellünk, az alkalmazott technológiák, az életstílusunk megváltoztatása, illetve hogyan építhetünk egy jobb életminőséget, ami az olyan természeti kincsek miatt is kiemelkedően fontos, mint a balatoni régió.

Csalár Bence divatszakértő a divat és a testkép problematikáit fogja körüljárni, vagyis azt, hogy a Balaton, mint sokak életében első nyári emlék milyen szerepet tölt be az önértékelésben. Smiló Dávid építész a vöröskőről, a Balaton-felvidék kiemelkedő anyagáról és annak szerepéről, amíg a Balatoni építészet című könyv szerzője, Wettstein Domonkos építész a hatvanas évek díjnyertes és világszínvonalú tájépítészetéről és legfőképpen az eltérő balatoni fejlesztésekről fog előadást tartani.

A kép forrása: tedxbalaton.hu

Ha Balaton, akkor a vitorlázást sem lehet kihagyni, így a Litkey-házaspár, Árpád és Zsuzsi a PÖFF sportegyesület alapítói a vitorlázást, mint tömegsportot fogják bemutatni. A kezdeményezésük egyedülálló, hiszen mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni a vitorlázás örömét. A balatoni gasztronómia sokak számára a lángossal kezdődik, így Harcsa Beáta marketing és kommunikációs szakember a világon egyre nagyobb népszerűségre szert tett ételen keresztül mutatja be, hogy mit is jelent a minőség és a megújulás, főként akkor, ha egy étel nemzetközi szinten képvisel egy országot. Halmos Mónika fitoterapeuta, virág- és borsommelier pedig összefoglalja, hogy milyen ehető virágok vannak a Balaton környékén, továbbá hogyan illeszkedik egymáshoz a tudatos táplálkozás,a klímaváltozáshoz alkalmazkodó biokertészkedés és a zöld jövő. A jellegzetes balatoni italról, a borról is többet tudhat meg a közönség. Kovács Barnabás, szaktanácsadó és ökológiai gazdálkodó a bortermelőknek nyújt segítséget abban, hogy milyen szempontok alapján lenne érdemes kialakítani az alkalmazott gazdasági megoldásokat.

A gasztronómia mellett a történelmi kalandozások sem maradhatnak el: Kovács Loránd Olivér a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézet Tudományos igazgatója a Balaton-felvidék antik ékszerdobozát, a Villa Romana Baláca Magyarországot tárja fel, amely a legnagyobb római kori villagazdasági emlék a környéken. Keszey Judit doktorandusz pedig visszavezet a balatoni gyerekek történelmébe.

Bővebb információ és jegyvásárlás: tedxbalaton.hu

A szerzőről