Így vigyázz kutyádra a fagyban

Így vigyázz kutyádra a fagyban

208 views
0

A mára ránk zuhant fagyos időjárás nem csak az emberre veszélyes, ha nem figyel oda, hanem az állatokra is.

Érdemes odafigyelni kutyánkra, ha sétálni megyünk és ha a szabadban tölti az éjszakákat.

Alapvetően a kertben tartott kutyáknak megfelelő helyük és környezetük van, és tudnak alkalmazkodni a hideghez. Vastagabb bundát növesztenek, a bőrük alatt pedig zsírréteg felhalmozásával védekeznek a fagyok ellen. A lakásban tartott ebek nem tudnak így felkészülni a télre, hiszen a kellemes benti időjáráshoz vannak szokva, így rájuk különösen oda kell figyelni a téli hónapokban. Ha a szabadba visszük őket, jobban megterheli őket a hideg.

Az alábbi jelekből lehet tudni, ha fázik a kutyánk: 

  • hidegek a mancsai és a fülei,
  • reszket,
  • összegömbölyödik, lábait és farkát maga alá húzza.

Lakásban tartott kutyáknál a következőket tehetjük:

Nagyobb testű, hosszú szőrű kutyák esetében különösebb tennivalónk nincsen, arra ügyeljünk csupán, hogy sétáltatásnál, játéknál ne engedjük, hogy a kutya sokáig a hideg földön feküdjön, vagy ücsörögjön. Mozgassuk át ebünket, de ne hosszú órákon át.

Kisebb termetű, rövid szőrű kutyáknál melegen ajánlott pulóver vagy kabát használata már 5 fok alatt. Ha futtatóba megyünk, mozogjunk vele együtt, futkározás és játék közben ugyanis kevésbé fáznak. Őket se hagyjuk semmiképp se a hideg földön huzamosabb ideig!

Kerti kutyáknál

Mindenképpen biztosítsunk száraz, szélmentes búvóhelyet. Fontos, hogy a kutyaházat olyan helyre tegyük, ahonnan a kutya kikukucskálva jól láthatja a kaput, az utcát, hiszen az a feladata, hogy őrizze a környéket. Ha nincs jó kilátás, nem fogja használni a vackot. Ezeknek a kutyáknak a bundája fésült, ápolt kell, hogy legyen, hogy védhessen a hideg ellen.

Mindenképpen figyeljünk oda, mikor, mennyi időt tölt a hidegben kedvencünk, hiszen extrém hidegben könnyen átfázhatnak, sőt komolyabb veszélyeknek is ki vannak téve a fagy miatt.

Szeresd állatod!

A kiemelt kép Tadeusz Lakota képe.

A szerzőről