Így védd a naptól a legkisebbeket

Így védd a naptól a legkisebbeket

33 views
0

A nyár a kikapcsolódás és a pihenés, a strand és a gumimatrac, a vízibicikli és fagylalt, a közös játékok és a nagy kirándulások évszaka, tele felszabadult és emlékezetes pillanatokkal. A gyerekek is a vízpartra, a szabadba vágynak, ám a napon töltött idő korántsem veszélytelen számukra.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyivel károsabb ma a napsugárzás, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt. Rendkívüli mértékben nő például a melanoma gyakorisága: napjainkban ez az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés Magyarországon.

Fontos, hogy komolyan vegyük a problémát, de ijedtségre semmi ok: számos óvintézkedést tehetünk gyermekünk bőrének védelmében. A fényvédelmet napjainkban nem lehet elég korán kezdeni. A csecsemők bőrét különösen körültekintően kell óvnunk az UV-B sugárzástól, az első életévben lehetőleg minimális direkt napsugárzás érje őket, mert a bőr ilyenkor még nagyon érzékeny. Alapvető szabály, hogy 11 és 15 óra között, ha csak tehetjük, egyáltalán ne menjünk se kisebb, se nagyobb gyerekekkel a napra, a strandolást a kora délelőtti és a késő délutáni időszakokra időzítsük. Viseljenek minél több bőrfelületet fedő ruhákat, sapkát vagy kalapot és napszemüveget. Fürdőruhából érdemes UV-szűrőset választanunk.

A fényvédő legyen a mindennapok alapvető része, nem csupán a strandon, de akár már egy rövidebb fagyizás idejére is kenjük be vele a gyerekek bőrét és ne feledkezzünk meg az arcukról sem. Világos bőr esetén érdemes 50 faktoros terméket választanunk. Soha ne engedjük őket vízbe anélkül, hogy bekentük volna őket naptejjel, mert a vizes bőr még érzékenyebb az UV-B sugárzás káros hatásaira. Nem könnyű minden élethelyzetben odafigyelni a megfelelő óvintézkedésekre, de érdemes minél többet a napi rutin részévé tenni annak érdekében, hogy megvédjük gyermekeink bőrét, illetve hogy kialakítsuk bennük a megfelelő fényvédelmi rutint életük későbbi szakaszaira.

Fotók: unsplash.com

A szerzőről