100 év szezon – A Balaton-part építészeti emlékeit mutatja be a Várkert Bazár

100 év szezon – A Balaton-part építészeti emlékeit mutatja be a Várkert Bazár

41 views
0

Az Építészeti emlékeink a Balaton-parton című szabadtéri tablókiállítás nagyjából százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből.

„A covid járvány alatt kényszer szülte megoldás volt a szabadtéri kiállítás, de a közönség annyira megszerette, hogy megtartottuk ezt a formátumot” – emelte ki Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese a tárlat megnyitóján. Felidézte, hogy minden évben igyekeznek „egy csepp balatoni életérzést” elhozni a fővárosba, így a tavalyi Balaton retrospektív kiállítás után most ikonikus balatoni épületeket láthat tablókon a közönség.

A tizenhárom kivilágított installáció egyik oldalán egy-egy híres balatoni szálloda, klubház, kápolna, vagy nyaraló, villa jelenkori arca, funkciója és építészeti karaktere látható,a másikon pedig archív felvételek mutatják be ugyanazt az épületet, a helyszín rövid történetével együtt. A jelenkori képeket Kárász Karolina, a Várkapitányság fotósa készítette.

A képek forrása: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

A tablókon látható üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a 19. század utolsó évtizedeiben, amikor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part.

A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, amely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte. A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg, és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A bemutató szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján.

A szöveg forrása: MTI

A szerzőről