Tihanyi Gardália pezsdíti fel a Balaton partot ilyenkor ősszel

Tihanyi Gardália pezsdíti fel a Balaton partot ilyenkor ősszel

296 views
0

A tradicionális balatoni halfesztivál főszereplője a garda, melynek nagy múltja és fontossága van a tihanyiak életében. A „látott hal” Tihany partjainál bandákba verődve szeret ősszel vonulni, mely a félsziget magasabb pontjairól tisztán kivehető, innen ered a halászok életébe is e hal lehalászásának szokása.

A fesztiválnak köszönhetően megmaradt a hal fogyasztásának hagyománya és tovább élteti az emberekben a garda különlegességét. A tihanyi Visszhang-dombnál a tradicionális halsütés vonzza a tekinteteket, ahol a férfiak kellő szakértelemmel művelik a garda sütését.

A szőlővesszőkre felnyársalt halakat paprikával ízesítik, majd a tűzrakás utáni parázs köré szurkálják le a földbe egyesével.

A titok abban rejlik, hogy végig forgatgatják a leszúrt vesszőket, így a hal minden oldala jól átsül. Ez a művelet nem kis munkát és odafigyelést követel meg.

Közben már száll az illat a többi halsütő felől is, ahol a garda mellett megtalálható harcsa, süllő, pisztráng és keszeg, valamint halászlevet is főznek. Természetesen más magyaros finomság is fellelhető a fesztiválon, hiszen sültkolbászt, tökipompos kenyérlángost, kürtőskalácsot és más krumplis ételeket is kaphatunk. A forró tea és forralt bor most elkél, hiszen igencsak hűvös idő társul a rendezvényhez, azonban ez nem szegi kedvét az érdeklődőknek. A Nap rendületlenül süt, igaz már csak a táj hangulatát melegíti fel. A fesztivál kirakodóvására egész hosszan elnyúlik az Apátságtól a Visszhang-dombig, sőt a kálváriára is jó felkirándulni, s onnan nézni a lemenő napot, ahogy megvilágítja az Apátságot.

Tihanyi Kálvária

Fotó: OPhoto – Peter Orban Photographer

Természetesen megkóstoltuk a gardát, melyet kenyérrel és kovászos uborkával tálaltak. Nagyon jól ízesített és átsült volt, aki még nem kóstolta, annak érdemes kipróbálnia ezt a nem hétköznapi fogást, melynek íze és összetétele talán a keszegéhez hasonlítható.

Ez a halfesztivál is kiváló alkalmat nyújtott az őszi Balaton meglátogatására, volt itt minden mi szem szájnak ingere; hal és más sült ételek, gyermek programok, vezetett túra Tihany felfedezéséhez, kézműves termékek, zenekar és társaság. Aki lemaradt az se csüggedjen, jövő héten Balatonfüreden várja a hedonistákat az első alkalommal megrendezésre kerülő gasztrofesztivál a Füred Gastro, melyre érdemes lesz ellátogatni, hiszen a környék legjobb éttermei fognak valami igazán őszieset alkotni.

Nézd meg a fesztiválon készült további képeinket:

A szerzőről