Háztartásunk vízfogyasztásának csökkentésével segíthetjük bolygónk megmentését

Háztartásunk vízfogyasztásának csökkentésével segíthetjük bolygónk megmentését

101 views
0

A víz, mint legnagyobb kincsünk nem a tulajdonunk, mégis felelősek vagyunk érte. A bolygó egyik részén van elég, másik részén pedig óriási hiány áll fenn. Az xforest.hu magazin cikke a pazarlás visszaszorításának mikéntjét vázolja.

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme. Számos fórumon állandó beszédtéma a bolygó lakosságának vízfogyasztása, a vizes ökológiai lábnyom témája.
A Föld édesvíz-készlete véges és nem is egyenlő arányban áll rendelkezésre mindenki számára. Habár a Föld 71%-át víz borítja, azt gondolhatnánk, hogy ez kimeríthetetlen készletet jelent, holott nem. Mivel ennek 97 %-a tengerek és óceánokban van, a sótartalom miatt közvetlenül nem alkalmas ivóvíz és öntözési, egyéb fogyasztási célokra. Mivel az édesvíz nagy része a sarkköri jégtakaróban van, ennek is csak kis része, 0,5 %-a elérhető egyéb helyeken. Gyorsan eljutottunk a teljes 71%-ról a félre, igaz?

A felszín alatt található az édesvíz 98%-a, ezért nagyon fontos ezek védelme. Sajnos, a talajszennyezések, a környezetünk folyamatos, szeméttel való terhelése mind árt a talajban található vízkészletnek. Ha magánál a fogyasztásnál maradunk, megfigyelhető, hogy családonként eltérő, mennyi az átlagos vízfogyasztás, és érdemes beszélni róla, hogy ez miként csökkenthető.
Az átlagos vízfogyasztás egy család egy főre vetített éves vagy havi vízfogyasztását jelenti. Ez a szám családonként eltérő lehet, hiszen nem ugyanolyan háttérrel rendelkezünk, mások az igényeink, szokásaink.
A cikk szerint a napi fogyasztás akár 250 liter is lehet. Hogy ez mire megy el?
Ivás, kádban fürdés, zuhanyzás, kézmosás, wc öblítés, kézi mosogatás, géppel való mosás, mosogatás, ezek a cikk szerint az alábbiak szerint oszlanak el:

ivás: 2-3 liter/fő)

kádfürdő: 100-120 liter víz fogyasztás

zuhanyzás: 40-70 liter víz fogyasztás (persze ez felhasználótól függ)

mosás mosógéppel: 40-60 liter víz fogyasztás

WC öblítés: 10-15 liter víz fogyasztás

kézmosás: 3-5 liter víz fogyasztás (itt is lehet jelentős eltérés)

mosogatás kézzel: 40-60 liter víz fogyasztás

mosogatás géppel: 10-15 liter víz fogyasztás

A Magyar Víziközmű Szövetség kimutatása alapján az átlagos vízfogyasztás Magyarországon így alakul:

  • Egy lakossági felhasználóra jutó évi átlagos vízfelhasználás: 35,7 m3
  • Egy lakossági felhasználóra jutó napi átlagos vízfelhasználás: 97,8 liter

Az Európai Unióban az átlag 120 liter/fő/nap, tehát a magyarországi átlag nem kiugró.

Ahogy a weboldal fogalmaz,

A vízforrásokért igen intenzív küzdelem folyik, a Mad Max-hez hasonló disztópiák lehetősége már nem csak a képernyőn hat fenyegetőleg, közel ötven ország harcol a vízhiánnyal, az emberiség 36%-a él vízhiányos régiókban, ez az arány az évszázad közepére 50 % fölé nőhet, 2050-re pedig az elsivatagosodás kb. 100 országban a Föld jelenlegi lakosságának nyolcadást, vagyis 1 milliárd ember életét fenyegetheti.

És hogy milyen módszerekkel lehet csökkenteni a vízfogyasztást? Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy tudjuk a legelemibb válaszokat, nincsenek erre tudományos eszközök:

*fogmosás közben elzárni a vizet
*rövid zuhanyzás a kádfürdő helyett
*áztatva vagy mosogatógéppel mosogatni
*esővízzel virágot öntözni
*állott vizet nem kiönteni, hanem felhasználni ugyancsak locsolásra, autómosásra

Gyerekeink már megszokták, hogy elzárják a vizet még kézmosás közben is, jó lenne, ha ez gyökeret verne minden ember tudatában. Jómagam is, amikor a vízforralóban cserélem a vizet, vagy gyerekek estéről ott maradt pohár vizét megtalálom, nem öntöm ki a mosogatóba, hanem a virágokra öntöm vagy a locsolókannába. Egyszer-egyszer a gyerekek fürdővizéből is kiemelek egy vödörrel, azt használom felmosásra.

A víztakarékosság jegyében érdemes elolvasni az angol nyelvű waterfootprint honlapján található információkat is. Itt a gyakran ismételt kérdések között olvashatunk olyan környezetvédelmi módszereket, mint a víztakarékos wc beszereltetése, vagy a gyógyszerek, festékek, egyéb szennyező anyagok ki nem öntése a mosdóba.
Ezen a honlapon olyan mélyre ásnak a víz ökológiai lábnyom témában, mint például, hogy ahhoz, hogy csökkentsük a lábnyomunkat, egy nagy vízigényű terméket egy kevésbé vízigényes termékkel célszerű helyettesíteni. Együnk kevesebb húst, legyünk vegetáriánusok, igyunk kávé helyett teát vagy vizet, viseljünk kevesebb pamutruhát vagy váltsuk fel műszálas ruhára. Természetesen sok dologról nem is tudjuk, mennyi a vízigény az előállításához, így nem könnyű jó irányba elindulni.
Ezért amíg részletes információink nincsenek erről, tegyük meg, amit tudunk otthoni, munkahelyi környezetünkben és tanítsuk erre gyermekünket, a víz kincs!

 

 

A szerzőről