Több ezren lesznek a Balatonon a hideg ellenére, állítja a Balatoni Turizmus Szövetség

Több ezren lesznek a Balatonon a hideg ellenére, állítja a Balatoni Turizmus Szövetség

311 views
0

Vannak olyan balatoni események, amelyek időjárástól függetlenül több ezer embert vonzanak – állítja Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a turizmus.com weboldalon. Hétvégén maraton és kolbász piknik is lesz.

Habár a nyár a Balaton elsődleges évszaka, évek óta folyik a Balaton négy évszakossá tétele. Ezt a jelenséget erősíti a most hétvégén megrendezendő Balaton Maraton és félmaraton verseny, amely 19-én szombaton Siófokról indul. A nevezések alapján 3000 embert várnak a szervezők. Korábbi példák valószínűsítik, hogy vagy 400 településről érkeznek sportolók, sportkedvelők és a nekik szurkolók.
Ha a futók látványa még nem lenne elég üdítő, számíthatunk rá, hogy számos bringás is nekivág még a tó kerülésének, hiszen még a szezon tart, a szívósabbaknak a november még egy ideális hónap a tekeréshez. Lelkesítő lehet a nemrégiben megnyílt két új bringapont Balatonföldváron és Balatonfüreden, ahol lemoshatják kerékpárjaikat, de akár bérlés és felszerelés vásárlásra is lehetőségük nyílik, vagy a mosdót használva is pihenőt tarthatnak.

Bár nem kecsegtet sok szárazsággal a meteorológia, hiszen hó is előfordulhat, ne tántorítson el senkit az időjárás-előrejelzés. Egy jó séta a szabadban akár ebéd után is kellemes érzetet adhat, a mozgás mellett a friss levegő is előnyös az emésztés szempontjából.

Fotó: Partlap/ Balatonboglár

és ha már emésztés, számos étterem tart nyitva még ilyenkor is, inkább a frekventáltabb helyeken, de szombaton indul a badacsonyi III. Újbor Kóstoló és a vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny is, amely ugyancsak kilátásba helyez némi harapnivalót. Miközben a bölléreknek szurkolunk, kóstolgassuk a friss tepertőt, a frissen sütött hurkát és kolbászt is.  Előnyös, ha párunk vezeti az autót, mert akkor a kezdést egy kupica pálinkával indíthatjuk, ami itt hagyomány és be kell tartani. Közben szól majd a zene, meghívott fellépők is lesznek, Harmonikaszó Markó Krisztiánnal, Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, Irigy Hónaljmirigy, Delta Zenekar, majd Kolbászoló Extra a Fregatt Bárban.

A Nyitott Balaton akció keretében a balatoni cukrászdákat is népszerűsítik, ezen a hétvégén több helyen adnak olyan menüt, amelyhez ajándék is jár a gyerekeknek, ha megígérik, hogy a jövően többet fognak sportolni, kirándulni szüleikkel együtt. – mondta Fekete Tamás.

Ha pedig szemünket a vízre vetnénk, Balatonlelle, Balatonkenese, Balatonfenyves, Alsóörs és Keszthely az, ahol gyakorta megfordulnak a téli vitorlázás szerelmesei.   December elején szervezik meg Lellén tizedik alkalommal a Mikulás Regattát, december 31-én pedig a Szilveszteri Regattát, amelyen évente több tucat hajó is rajthoz szokott állni. Lesz majd télen gasztropiknik pezsgő- és gyöngyözőbor kóstoló, és foodtruck show-t terveznek Balatonlellén. – mondta Tóth Balázs, a Téli Vitorlás Versenysorozat egyik szervezője.

Ha viszont kerülni szeretnénk a tömegrendezvényeket, sétáljunk a Balaton partján és gyönyörködjünk a csendben és a vízben. A Balaton ilyenkor is egyedülálló szépségű, az élményt csak fokozza az a nyugalom, amikor ilyenkor a sajátja.

A szerzőről