Három fontos könyv a Balaton-felvidékért

Három fontos könyv a Balaton-felvidékért

31 views
0

A TÁJTÉKA kezdeményezés azzal a céllal indult útjára, hogy párbeszédet teremtsen a Veszprém – Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsolja és segítse az ebben érdekelt helyi vállalkozókat és lakosokat, valamint az újonnan beköltözőket és azokat, akik rekreációs céllal látogatnak el erre a vidékre.

A program szakemberei nem csupán felkutatták, de láthatóvá is tették a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Helyi csoportokkal dolgoztak együtt annak érdekében, hogy elkészítsék a TÁJTÉKA három kötetes eszköztárat. A könyvek bemutatják, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, illetve hogyan alakíthatóak ki fenntartható és megújulni képes életmódok és közösségi tájhasználati gyakorlatok.

A TÁJTÉKA háromrészes Balaton-felvidéki eszköztárának záró kötetét november 10-én (pénteken) mutatják be a szerzők a veszprémi ActiCity Tánc-és Mozgásművészeti Központban, az Intelligens Tájak Konferencia keretében.

Első kötet: A Balaton-felvidék jövőképe

A Balaton egyszerre egy összeérő borospincesor, egy óriási bringakör, a magyar tenger az összes típusú vendéglátó egységgel, egy végtelen strand, ahol nyáron már túl sok a turista, télen pedig kihalt minden és nincs nyitva étterem, ahová mindenki építkezni akar, a levendulamezők, a hipszteresedő piacok, a beköltöző budapestiek, a hobbinyaralók hazája.

De valójában milyen ez a régió? Az itt élők mit szeretnek benne? Hogyan formálták a helyiek és a látogatóközönség a tájat?

A Balaton-felvidék jövőképe a TÁJTÉKA eszköztárának első kötete, amelyben a Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretnénk megváltoztatni azzal, hogy szerzői megkeresték, összegyűjtötték és megmutatták, melyek azok a régi és új értékek, gyakorlatok, életmódmintázatok, amelyek az itt élő lakosság és a tájat megismerni vágyó látogatók fenntartható és valós igényeire épülnek.

 

Második könyv: Üdvözöl a Balaton-felvidék

Hogyan éljünk a Balaton-felvidéken úgy, hogy az a tájnak és az itt élőknek is jó legyen? Hogyan hozhatunk olyan egyéni és közösségi döntéseket, amelyek egyaránt felelősek önmagunkért, a tájért és a következő generációkért?

A TÁJTÉKA eszköztár második kötete egy kultúrtáj-használati útmutató, amely mindenkinek szól, aki a Balaton-felvidéken él, ide költözne vagy ide látogat, itt vállalkozik, közösséget szervez vagy felelős döntéseket hoz a közösségéért.

A könyv ezekből építkezve olyan releváns és aktuális témákban ad gyakorlati tanácsokat, mint

  • hogy mit érdemes átgondolni a régióba költözéskor,
  • hogyan lehet fenntarthatóan építkezni és gazdálkodni,
  • a tájjal és a helyi hagyományokkal harmóniában élni, minimalizálva a konfliktusokat az itt élőkkel,
  • a helyi adottságokra építve sikeres, de környezetileg is fenntartható vállalkozásokat, turisztikai szolgáltatásokat fejleszteni
    és együttműködő közösségeket kialakítani.

 

Harmadik könyv: Egy régió eszköztára

Mit tanulhatunk a Balaton-felvidéktől? Mik azok a helyi gyakorlatok, amiket érdemes tovább erősíteni és ezek hogyan építhetők be más, hasonló adottságokkal rendelkező régiók gyakorlatai közék? Mi a Balaton-felvidék jövőképe? A sok lehetséges verzió közül hogyan haladhatunk olyan irányba, ami a régióban élők és a táj érdekeit egyaránt szolgálja?

Háromrészes Balaton-felvidéki eszköztár záró kötetében a régió örökségével és jövőjével foglalkozó TÁJTÉKA program elmúlt 2-3 évének tapasztalatai kerültek összegyűjtésre és összegzésre. A könyvben olyan autentikus szereplők is megszólalnak, akiknek munkássága meghatározó a régió jelenét és akár jövőjét illetően is, vagy éppen olyan perspektívából szemlélik az érintett kérdéseket, amit érdemes mindenkinek megismernie.

A könyvekről bővebb információ ide kattintva érhető el.

A képek forrása a TÁJTÉKA Facebook-oldala, a szöveg forrása a www.tajteka.hu weboldal.

A szerzőről