Felismeri a Balaton buszmegállóit?

Felismeri a Balaton buszmegállóit?

245 views
0

Nem állítom, hogy ha a Balaton északi partján a 71. út mentén haladunk, az első és legfontosabb látnivalók közé tartoznak a távolsági buszmegállók, de még a nem túl figyelmes utazónak is feltűnhet azok változatossága. Kis faházikó, kőépület, kőház, fotóval dekorált üvegkalitka – mind szerepel közöttük. Érdemes egy kis figyelmet szentelni nekik, mit lehet tudni róluk, majd javaslom, próbálják kitalálni, melyik épület hol található – már amelyikről nem ordít a felirat.

Az első autóbuszjáratot Magyarországon Budapesten indították el 1915. március 1-én. Megállói nem voltak, a buszt bárki leinthette. Az elő autóbusz megállóról nem találtunk feljegyzést. Azonban emlékeznek Téglagyári Megállóra, a kutyára a Mirr-Murrból? Számomra ő a történelem első autóbusz megállója.

– Hopp, pardon!  Téglagyári Megállónak hívnak.  Lehet nevetni!
De Mirr-Murr nem nevetett.  A kutya elégedetten nézte.
– Nem tehetek róla – mondta. – Ezt a nevet kaptam.  A gazdámnak kedves emlékei fűződnek a téglagyári megállóhoz.

Badacsonyörs

Könnyen lehet, hogy sokunknak fűződnek kedves emlékei egy-egy helyhez Balatonon is, akár egy megállóhoz. Ide kísért el valakit a kedvese egy buli után vagy itt csattant el a szomorú búcsúcsók, netán itt látunk utoljára, vagy éppen először valakit. Itt köszönünk el nagymamánktól, itt tesszük fel másik városban egyetemre járó gyermekünket a buszon, tévedésből itt tesz le minket az éjszakai járat, mert átaludtuk a saját megállónkat.

A 71. út megállói noha távolsági buszok, sok embert kiszolgálnak naponta. Balatonfűzfőn vagy Örvényesen például a település méretéből adódóan viszonylag kevés dolgot lehet elintézni, sok mindenért buszra kell szállni, ha nincs autód, hogy a következő nagyvárosba eljuss. Megfigyeltük már melyik megálló milyen? És mitől függ, hogy egy településnek milyen a megállója, ki dönti el? 

Balatonalmádi

Pantelleria / fotó: Pinterest by Wellness Lifestyle 4 U

Balatonalmádiban a jól ismert vöröskőből készült például két olyan buszmegálló is, amely a tájra oly jellemző és egyébként kisértetiesen hasonlítanak az olaszországi Pantellería szigetén használatos építőanyaghoz.

Agg Tamás, balatonalmádi intézményvezető kérdésünkre elmondta, 2017-ben épült meg a két darab vöröskő buszmegálló Balatonalmádi területén a Kiss és Rusznák Építészeti Kft. keze nyomán.
Kiss Viktor, a buszmegállók tervezője elmesélte, két megállóra kaptak megrendelést, egyik Fűzfő felől van, a másik pedig Balatonfüredről érkezve látható. A nyersbeton és vöröskő alapanyagból készült építmények megvalósításával Kiss Viktor álma teljesült: meg akarta mutatni, hogy lehet ilyen épületeket csinálni kőből.

Az egyenként 6 négyzetméternyi vöröskőből épült megállóhoz hasonló Badacsonyörsön készült még, ez is a kft nevéhez kötődik. Megkérdeztük Balatonudvari polgármesterét is, ő átirányított minket munkatársához, de a kivitelezőn kívül többet sajnos nem tudtunk meg.

Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn a körforgalom előtt egy modern építménnyel találkozhatunk, üvegből készült falait a táj jellegzetes fotói díszítik az elmúlt néhány évből.

 

Balatonudvari, Aszófő és Csopak megállói jellegzetes kis kőházak, akárcsak Örvényesé, vagy Badacsonyörsé (feljebb) vagy akár Badacsonyé (lent),
amely magas fenyők árnyékos ligetében húzódik meg.

 

 

    

            

Van ezen kívül fabódéra emlékeztető megállónk, retró vasváz tejfölös üveggel és  klasszikus fehér kocka is.

Balatonalmádi kanyar

Balatonfüred / Hajógyár

Balatonakali

Kicsit eltávolodva a parttól Dörgicse közelében találtam néhány érdekes darabot. Nemeshany buszmegállója impozáns, ágakkal ékesített, fába faragott felirattal büszkélkedhet, a természet szeretetére utal.

Zalahaláp buszmegállója egészen egyedülálló: otthonos, hívogató, fotellel, könyvespolccal, szőnyeggel, ahogy az egy vendégváró településhez illik.

Várvölgyé, Becehegyé, Gyenesdiásé és Balatongyöröké alighanem ugyanannak a tervezőnek a munkája.

Balatonrendes az egyik kedvencem. 2017-ben az egyik lakos, Epres Virág festette meg e két csodát.

Ne hagyjuk ki Balatonszepezdet és Szepezdfürdőt sem, ahol halacska úszik a tetőn.

Vonyarcvashegyen az óvodánál a fa és kő kombinációjában várhatjuk a buszt.

A Szigligeti vár alatt pedig ezt a buszmegállót találtam:

A végére pedig az abszolút kedvenc, országunk legtipikusabb megállója, a magára hagyott, gondozatlan, senki földje megálló, történetesen Révfülöpön fotózva és mellé egy vicc:
Bomba nő áll a buszmegállóban. Esik az eső, busz meg sehol. Hirtelen elegáns Opel fékez előtte, és kiszól egy jóképű férfi:
-Hölgyem, hazavihetem?
-Nem bánom – feleli a nő. – De hol lakik?

 

Reméljük, elnyerte tetszésüket a válogatás. Ha van olyan Balatonhoz közeli megálló, amely érdekes, de nem szerepel összeállításunkban, küldje el a [email protected] címre!

 

A szerzőről