Bartos Erika Brúnója is a Balatonra szavaz – könyvajánló

Bartos Erika Brúnója is a Balatonra szavaz – könyvajánló

64 views
0

Kisgyerekes szülők, de talán az egész ország számára jól ismert név Bartos Erikáé. Most új könyvsorozatának legújabb kötetét ajánlom figyelmükbe, tartalmas szórakozás és a legértékesebb jellemzője, hogy a Balatonról szól. 

Nyáron olvasni még jobb, mint télen, ezt onnan tudom, hogy én nyáron sokkal többet olvastam gyerekkoromban, úgyhogy igaznak kell lennie. Nyáron a szabadság alatt kipihentebbek vagyunk, több idő jut mindenre.  Az Anna, Peti, Gergő és a Bogyó és Babóca mesék életre keltője – kétség nem fér hozzá – egyedit alkotott. A gyerekek imádják, sok szülő viszont a falra mászik az ideális családképtől és a fáradhatatlan, ötletekkel mesterszinten zsonglőrködő anyukától, amelyet az Anna, Peti, Gergő mesék nyújtanak. Én úgy gondolom, hogy a mesék a gyerekeknek készültek, és nekik kell szeretni. Ha ők szeretik, mesélni kell nekik akár orrvérzésig.

Részlet a könyvből. Fotó: Partlap

Pár évvel ezelőtt aztán Bartos Erika szintet lépett és az egyszerű mindennapok meséiből elkezdett megalkotni valami összetettebbet. Ha úgy tetszik visszakanyarodott eredeti szakmájához, az építészethez. Megalkotta Brúnó Budapest sorozatát, amely kötetről kötetre végigjárja fővárosunk és környéke érdekességeit, mindezt Brúnó, a kisfiú családi történetébe ágyazva.

Nem titok, ezt is imádják a gyerekek, a mi családunkban egész pontosan megvan, az eddig megjelent hat kötet alapján mikor mit járunk végig, hova megyünk el . De ezzel nincs vége, idén áprilisban a Móra kiadó gondozásában végre megjelent a Balatont taglaló – várhatóan háromkötetes – mesesorozat első része Brúnó a Balatonon címmel. A szokásos formátumú és vastagságú könyv a Balaton-felvidék tájaira kalauzol el minket.

Nem köntörfalazok, egyszerűen imádnivaló.

Már amikor kinyitom és a Balaton vizéről és a vízi sportokról esik szó, elfog a vágy, hogy elinduljak. Amikor viszont fejezetről fejezetre haladok és elolvasom Tihany, Balatonfüred vagy Csopak, Veszprém és a többi helység érdekességeit, ráébredek, mennyi mindent nem tudok, nem ismerek, pedig mióta élek, Balatonon töltöm a nyarak jó részét. A könyvben a jól ismert rajzokon kívül korabeli fényképeket is találunk, történeteket, legendákat, meséket és újdonságként ható látványosságokat. Sok látnivalónál nem megy bele részletekbe menő taglalásba, például a Lóczy-barlangról nem tudunk meg semmit,  de gondolom, a kötet vastagsága nem engedte. Programajánlónak és esti mesének ellenben kitűnő és még a felnőtteknek is nyújthat tartalmas ismeretszerzést.

Ha nyárra vennének könyvet gyermeküknek, hogy a strandon vagy este olvassák, legyen ez a number one, nem fogják megbánni.

  Megvásárolom

A szerzőről