Csillagles a Balatonnál

Csillagles a Balatonnál

325 views
0

Ki ne szeretné azt a hangulatot átélni újra és újra, amikor egy forró nyári éjszaka a teraszon ülve pásztázhatjuk a tiszta égbolt csillagait, s közben meg-megcsillannak ezek a kis pontok a Balaton hullámain. E gondolat kapcsán mutatjuk be a Balaton Csillagvizsgálót, ahol közelebbről is szemügyre vehetjük az égitesteket.

Csillag vadászok figyelem! A Balatonnak csillagvizsgálója is van, méghozzá Balatonfűzfőn.

A hűvösebb hónapokban csak hétvégente, azonban májustól már hétköznapi nyitvatartással is várja vendégeit Balatonfűzfőn a Balaton Csillagvizsgáló, ahol távcsöves bemutató előadásokkal teszik gazdagabbá a csillagokról alkotott képünket. Az idei évre valami újdonsággal is készültek a vendégeknek, méghozzá egy különleges naptávcsővel gyarapították a csillagászati felszerelést. Ez azt jelenti, hogy derült idő esetén nem csak éjszaka, de nappal is várja vendégeit a csillagvizsgáló. A napkitörés látványa igazán érdekes élmény, hiszen a Nap felszínének látványa csak ezzel a speciális távcsővel figyelhető meg. Minden látogató egy igazán érdekes csillagászati előadáson vehet részt, melynek szerves része a távcsőbe pillantás, így a hallgatott téma szerinti objektumot meg is tekinthetik az érdeklődők. Legnagyobb népszerűségnek örvendő csillagászati esemény az augusztusi Perseida- meteorraj, melynek maximuma (ZHR = 100
darab/óra). Az apró porszemcsékből álló meteorok, a földi légkörbe érve felhevülnek és elégnek. A látványos meteorraj hullás augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, ezt a jeles eseményt más néven, Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik.

Néhány kiemelkedő nap a Balaton Csillagvizsgálóban, amikor biztos érdemes lesz ellátogatni Balatonfűzfőre:

  • Májustól nappal is lehetséges napkitörést szemlélni a naptávcsővel.
  • Május 6. hétfő. A 44 órás holdsarló
  • Május 11. szombat. A csillagászat napja. Vendégelőadó szakcsillagász előadása
  • Július – A csillagászat hónapja a Balaton Csillagvizsgálóban. Csillagászok tartanak előadásokat a csillagászat és űrkutatás aktuális eseményeiről.
  • Július – Az Apollo-holdraszállások és az amerikai holdprogram 50 éves  évfordulója
  • Július 16. kedd. Részleges holdfogyatkozás.
  • Július 21. Az Apollo-11, az ember első holdraszállásának 50 éves  évfordulója. Előadás és megemlékezés a történelmi eseményről.
  • Július- Augusztus: Kávéházi est a csillagok alatt 3 alkalommal meghívott előadókkal
A szerzőről