2015-ben hagyományteremtő szándékkal, a helyi vendéglátóegységek összefogásával hozta létre a Bodza Napokat a Balatonfenyvesi Tursztikai Egyesület, melyeket azóta minden évben – a bodzavirágzáshoz időzítve – egy napsütéses májusi hétvégén rendeznek meg.
A vendéglátóegységeket évről évre megihleti a bodza – elsősorban szörpkészítésre felhasznált – illatos virágtányéra: a Bodza Napok ideje alatt különféle módokon használják ital-, és ételkülönlegességek készítésére. A túrós-bodzás palacsinta, bodzás-epres pohárkrém vagy a bodzavirág-bundában készült fogások különösen népszerűek az éttermekben, büfékben.
A gasztronómiai élmények mellett igyekeznek a bodza jótékony hatásaira is felhívni a figyelmet, nemcsak a virágzat felhasználási módjait, egészségmegőrző, egészségjavító tulajdonságait népszerűsítik, hanem a nyár végén-kora ősszel beérő bogyókét is! A helyi őstermelő lekvárárusnál kóstolható, vásárolható bodzás termékek mellett szívesen beszélget minden érdeklődővel más gyógynövényekről is.
Madarász Ildikó interaktív gasztro-showja során újabbnál újabb ötleteket valósít meg és mutat be minden évben, a rendezvény visszatérő előadójaként.
Azok számra, akik természetes élőhelyén szeretnének megismerkedni a növénnyel gyalogtúrát szerveznek a Nagyberekbe, ahol számottevő bodzabokor található. Ezekről akár szedni is lehet, hogy a látogatók otthon is kipróbálhassák a Bodza Napok alatt megismert gasztronómiai újdonságokat.
A rendezvényre 2020-ban május 15-17. között kerül sor.
INFO: Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület
www.balatonfenyvesen.hu