Kilátók Badacsony környékén

Kilátók Badacsony környékén

523 views
0

Kisfaludy kilátó – Badacsony

A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A torony feljárata a turista utak felől közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út. A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál tűzrakóhelyek, asztalok, padok állnak a vendégek rendelkezésére. A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerültek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

Badacsonyörs Folly Arborétum

Egy fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jelképe. A kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”; a vulkáni kitörések bazaltorgonás “sapkája” védte meg a pannon tengeri homok és agyag egykor kétszáz méterrel magasabb szintjét a lepusztulástól. A Badacsony 11 km kerületű és tengerszint feletti magassága 438 m.

Kecskevár kilátó – Uzsa

A 2015-ben átadott faszerkezetű kilátó a Bakony Kecskevár nevű csúcsán – innen kapta a nevét – 293 m magasságban áll. Járószintje 12 m magasan helyezkedik el, így biztosítva szép kilátást a Tapolcai medence tanúhegyeire, a Keszthelyi öbölre és a Keszthelyi-hegységre.

Vállus Láz-hegyi kilátó

A Keszthelyi-hegység újabb csodálatos részeit fedezhetik fel a turisták annak köszönhetően, hogy 2014. májusában elkészült a Vállus közelében található kilátó és a hozzá kapcsolódó Medvehagyma tanösvény.
A kilátóból teljes a panoráma: észak felé látni Rezi várát, a zalaszántói sztupát, a Tátikát, Kő-orrát. Délre a Keszthelyi-hegység és a Balaton egy kis darabkája is látható.

Salföld kilátó

A kilátó a Csönge-hegy keleti nyúlványain található. A Salföld melletti parkolóból indulva jól járható úton közelíthető meg. A kilátót 2015-ben adták át, fából készült. Ha tiszta az idő, körpanoráma tárul elénk. Látható innen a Balaton, annak déli partján a boglári hegyek, a Hegyestű, és Szentbékkálla kilátója is.

Bökk-hegyi kilátó – Ábrahámhegy

2002.-ben adták át a Bökk-hegy tetején lévő kilátót. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. A kilátóból látni a déli parton csúcsosodó fonyódi hegyeket, Balatonboglár Gömbkilátóját és észak felé a Balaton-felvidék kisebb vonulatait. A három szintes kilátóból megfigyelhetjük a Hegyestű jellegzetes formáját is és akár integethetünk a szomszédvár, Révfülöp Fülöp-hegyi kilátójának is. Aki balatoni panorámára vágyik, de nem szeretne sokat gyalogolni, turistautakon járni, annak kiváló helyszín az ábrahámhegyi kilátó. Megközelítése autóval is történhet. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. A “hegytetőre” kellemes sétával juthatunk fel. Ingyenesen látogatható. forrás: balcsinet.hu