Balaton-retró: milyen volt kedvenc tavunk a 80-as években?

Balaton-retró: milyen volt kedvenc tavunk a 80-as években?

385 views
0

Vajon miért nevezik sokan a Kádár-kort a Balaton aranykorának? Miért számított Magyarország gumimatrac-nagyhatalomnak akkoriban? Milyen volt és mennyibe került egy SZOT-üdülés a Balatonon? Hogyan mutyiztak a vendéglátósok, a kukorica- és lángosárusok a magyar tengernél? Miért járt hozzánk annyi NDK-s turista nyaralni? Többek között erre is választ kaphatunk Glázer Tamás legújabb könyvéből, amely bemutatja, hogy milyen is volt a mi riviéránk az 1980-as években. Megjelent a Tó-retró könyvtár harmadik kötete.

A BALATON  – A mi Riviéránk a 80-as években című kötet igazi retró strandkönyv, amely bemutatja a 20. század második felének Balatonját, azt, hogy milyen volt és mennyibe került a SZOT- és vállalati üdülés, a kemping, illetve az úttörő- vagy építőtábor. A sorok vicces stiklikről, ügyeskedő maszekokról, kukoricamaffiáról és szemfüles vendéglátósokról mesélnek, akik egykoron a Balaton „királyainak” számítottak.

Kiderül, hogy miért is volt olyan fontos a magyar tenger az NDK-s turistáknak, valóban könnyű volt-e a kelet-német lányokat befűzni, és milyen szerepet töltöttek be itt a Stasi Rómeó-ügynökei. Az olvasó belekóstolhat az akkori csárdák Argentínából jött balatoni hekkjeibe, a II. osztályú éttermek újramelegített gastrofól ételeibe, és megismerheti az ételautomatákat is. A könyv felidézi a kor legmenőbb diszkóhajóit, az első siófoki megadiszkó, a Hangárbár történetét és bekukkant a 70-es 80-as évek strandjaira is, ahonnan nem hiányozhatott a vízibicikli, a kukorica, a lángos és a Palma gumimatrac sem.

A tó körül a 20. század második felében zajlottak a legnagyobb infrastrukturális és építészeti fejlesztések, a balatoni városok és települések mai arculata is ekkor alakult ki. A Balaton igazi kuriózumnak számított nem csak a honi, de a külföldi turisták között is, hiszen a nyugati és keleti blokk lakói itt találkozhattak a legkönnyebben a vasfüggöny mögött.

„A 40 évnél idősebbek számára, így nekem is a Balaton egyet jelent a gondtalan gyermekkorral és az ifjúsággal. Máig érzem az orromban a Palma gumimatrac illatát, számban a Leó jégkrém ízét és hallom a Sokol rádió hangját, amelyek nem hiányozhattak a Balatonpartról. Nem kis izgalommal és nosztalgiával kutattam fel a könyv történeteit és sztorijait, amelyeket igyekeztem könnyed és humoros szöveggé formálni a mai kor olvasóinak, hogy szórakoztató és informatív legyen időseknek és fiataloknak egyaránt, akár egy balatoni strandon is, a füvön fekve” – nyilatkozta a könyvről a szerző, Glázer Tamás.

A kiadványról bővebb információ ide kattintva érhető el.
A borítókép forrása: Fortepan/Umann Kornél

A szerzőről