Balaton két keréken: a Bringakörön túl is van élet

Balaton két keréken: a Bringakörön túl is van élet

54 views
0

Van olyan bakancslista, amin ne szerepelne a Balaton körbetekerése? Olyan álom ez, amit még a kevésbé edzett bringások is évről évre dédelgetnek magukban, bízva abban, talán jövőre tényleg összejön. A BalatonBike365 program fejlesztései nemcsak abban segítenek, hogy a kevésbé rutinosak is bátran nekiindulhassanak a felfedezésnek, hanem arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csupán a Bringakört érdemes bejárni, ha már a Balaton vidékén nyeregbe pattanunk. 

A BalatonBike365 program keretében 2019 és 2022 között mintegy 800 kilométernyi új útvonal kapott táblát, így a tó körül futó bringaúttal együtt már mintegy 1000 kilométeres, jól kerékpározható útvonalhálózat csábítja a rutinos és kevésbé rutinos bringásokat. Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron ráadásul kerékpáros központok is várnak a biciklistákra, ahol nemcsak kölcsönözni lehet, de vezetett túrák, személy- és csomagszállítás és esetleges mentés is szerepel a szolgáltatások között, illetve papíralapú térképek és kerékpáros kiegészítők megvásárlására is van lehetőség.

A balatonbike365.hu weboldal és a hozzá tartozó applikáció ajánlórendszerében 3600 szolgáltató, 1000 ingyenesen látogatható attrakció, 70 ajánlott túraútvonal szerepel. Legújabb, online is elérhető kiadványuk pedig – mely a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kiadásában és a Turizmus.com gondozásában jelent meg – hat kerékpártúra-ajánlattal szeretné felhívni a figyelmet a Bringakörön kívüli kerékpárutakra.

De hogy pontosan merre kanyarognak ezek az útvonalak?

  • elvezetnek a Somogyi-dombság lankái közé (indulás Balatonföldvárról)
  • a Fekete István-regényekből ismert Nagyberekbe és annak környékére invitálnak (indulás Fonyódról)
  • sorra veszik a Kis-Balaton természeti szépségeit (indulás Keszthelyről)
  • a Festeticsek örökségének nyomába erednek (indulás Keszhelyről)
  • elvisznek a Káli-medence mesélő kövei közé (indulás Köveskálról)
  • és bejárhatsz velük egy 100 éves vasúti nyomvonalat is (indulás Balatonalmádiból)

A kiadvány ide kattintva érhető el!

Annak érdekében, hogy mindenki bátran nekivághasson, és felfedezhesse a Balaton vidékét két keréken, a BalatonBike365 munkatársai 30 darab kerékpáros szervizoszlopot is telepítettek a régióban, amelyek közterületeken kaptak helyet, hogy az év mindn percében a bringások rendelkezésére álljanak. Így bármikor elvégezhetők a kerékpár apróbb beállításai és javításai (defektjavítás vagy nyolcas megszüntetése), a BalatonBike365 Portok és a kerépárszervizek nyitvatartási idején kívül is.

A cikk forrása: turizmus.com, balatonbike365.hu
A nyitókép forrása: unsplash.com
A kép forrása: balatonbike365.hu

A szerzőről