A 21. századi társkeresés margójára (X)

A 21. századi társkeresés margójára (X)

82 views
0

#MeTime, #JólÉrzemMagam, #PositiveVibes, #CarpeDiem… De sikerül a való világban is megélni ezeket a hashtag-univerzum helyett? Rálátunk arra, mennyire visszás olykor a cselekedeteink és vágyaink ellentmondása? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ május 27-én Balatonföldváron a Love Me című produkció, amely a 10. Színházi Olimpia keretében mutatkozik be a Balaton partján, a Kultkikötő meghívásában.

Hiába is tagadnánk, az egyre inkább az online térbe költözött mindennapi kommunikáció és a közösségi média csillogó világa mindannyiunk életét befolyásolja kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha pedig a párkeresés kapcsán is online „randihelyeken” próbálgatjuk szárnyainkat és karmainkat, a digitális platformok biztosította kényelem hamar a visszájára fordulhat. Hiába érzi bárki, hogy bátrabb, hogy az online térben azzá válik, akivé csak akar, hiába tűnik magabiztosabbnak, vagánynak – egymás szemébe nézni már egy másik feladat.

Talán már mi magunk is elhisszük, hogy az online csinosítgatott énünk a valóság, viszont a mindennapjainkkal nem tudunk mit kezdeni. Mikor az online-épített imázs köddé válik, kiderül, hogy a szépen felépített maszk mögött nincs semmi. Minden erőnkkel megpróbáljuk eltitkolni, hogy az egész csupán (ön)általás, mégis minden egyre üresebbé válik. Végeredményben mindenki magányos. S talán leginkább az, aki egy képernyő mögött ülve két hesteg, két filter s két emoji közt azt hiszi, hogy övé a világ. Mindennél jobban vágyunk az igazi, offline kapcsolódásra, de mégis, a magánynak eddig sosem ismert mélységeit tapasztaljuk nap mint nap. Ördögi kör, amit talán egy kis humorral tudatosíthatunk és bár nem tudunk teljesen kiszakadni ebből a világból, lehet mégis sikerül arra koncentrálni, ami igazán fontos.

Fotók: Nagy Norbert

A kellő humorral és iróniával felvértezett Love Me egy olyan jelenségre reflektál, amely a legtöbbünket érint: hogyan lehet, lehet-e egyáltalán valódi szerelmet találni az online párkeresés korában. Kin múlik, ha igen? Kin múlik, ha nem? A többi között Györfi Kata Love me Tinder című drámája nyomán készült produkció a 21. századi párkeresés ingoványos talajára merészkedik, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum két tehetséges fiatal színésze, Pascu Tamara és Barti Lehel András tolmácsolásában. Az előadás rendezője Tóth Árpád, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze.

Sokunk életében voltak már hasonló pillanatok, így nemcsak értjük, de érezzük is a problémát, átélhetjük újra azt a furcsa érzést, hogy bárhogy is alakul az életünk, minden értelmét veszti, ha nincs akivel megosztanunk örömünket, bánatunkat. Valójában tehát rólunk szól az előadás, a társas lény elmagányosodásáról a virtuális kommunikáció végtelen lehetőségeinek korában. Mert a virtuális kommunikáció a valódi kapcsolatok leépülése felé vezet, a virtuális világban élő ember valójában rendkívül magányos. Az online társkereső szolgáltatások pedig csak fokozzák ezt a magányt, mert egyre jobban megnehezítik a valóságos kapcsolatok kialakulását. A társkeresés ördögi köre ez ebben az őrült iramban digitalizálódó világban

– írta az előadásról a 3szek.ro.

A Love Me május 27-én lesz látható a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban, az előadás a Kultkikötő meghívására érkezik a Magyarországra. A produkciót az április 1. és július 1. között zajló 10. Színházi Olimpia keretében tekintheti meg a közönség, melynek eseményein – Budapesten és országszerte – a színházi élet olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatók majd, mint Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Krystian Lupa, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcărete, Eugenio Barba, Tiago Rodrigues, Alessandro Serra, Christoph Marthaler, Liu Libin, Declan Donnellan, vagy éppen Ivan von Hove. Ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy háromszáz program várja az érdeklődőket.

Fizetett tartalom. 

A szerzőről