Hévízről cikkezett a brit Mirror magazin

Hévízről cikkezett a brit Mirror magazin

37 views
0

A Balaton régió különleges színfoltja a hévízi termálfürdő, melyet nemrégiben a brit Mirror magazin is a világ legjobbjai közé választott szubjektív összeállításában. 

Görögország, Izland, Nagy-Britannia, Svájc és Franciaország termálfürdői mellett két különleges magyar fürdő is szerepel a Mirror magazin szerkesztőinek összeállításában, akik a világ legizgalmasabb termálvizes fürdőhelyeinek eredtek a nyomába.

A budapesti Széchenyi fürdő esetében a cikk kiemeli, hogy ez Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb gyógyfürdője, amely 21 – köztük három szabadtéri – medencével rendelkezik. Hévíz kapcsán pedig azt említik meg, hogy ez a világ legnagyobb úszható termáltava – méretben ugyan az új-zélandi Frying Pan Lake megelőzi, ám annak 60 Celsius-fokos vize túl meleg ahhoz, hogy bárki belemerészkedjen. Természetesen nem mennek el szó nélkül a hévízi tó csodás tavirózsái mellett sem!

A maga nemében páratlan tavat 34 hektáros erdő öleli körül

A többezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrása táplálja. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. Hőmérséklete nyáron eléri a 37 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre.

Három földtörténeti kor találkozik a tónál és együttesen adják mindazt, ami a gyógyászatban hasznosítható: a jégkorszaki rétlápban tör fel az a pannon mészkőben tárolt termálkarsztvíz, amelynek utánpótlása a geológiai középkor triász dolomitjából jön. A dolomit adja a gyulladásgátló kalciumot és az idegcsillapító magnéziumot, a mészkőből származik az értágító szénsav és a karbonáttól lesz bársonyos a bőr. A veszélytelen mennyiségben jelenlevő, de mégis hatásos nemesgázok a mellékvesét több gyulladásgátló hormon képzésére, a pajzsmirigyet pedig több csontépítő hormon termelésére késztetik, így ízületi betegség és csontritkulás esetén a beteg saját természetes hormonjaival tudja a saját állapotát javítani.

Cikkünk forrása: Turizmus.com, Termalfurdo.hu
Képek forrása: Pixabay.com

 

A szerzőről