Az aprócska kápolna, ahonnan a szem ellát

Az aprócska kápolna, ahonnan a szem ellát

162 views
0

A Somogy megyei szőlőtőkék társaságában számos helyről letekinthetünk a Balatonra, de az biztos, hogy az egyik legmegfelelőbb hely erre a Kishegyi Szent Donát Kápolna. Innen minden Balaton – szó szerint, ameddig a szem ellát. 

Nem lehet vita tárgya, hogy a Balaton mindenhonnan gyönyörű. Legyen ez a partról nézve egyik gyereköblös strandunkon egyre inkább belesüppedve az iszapba, vagy a Tihanyi Apátságról letekintve, vagy akár a boglári Gömbkilátó rácsai között kukucskálva. De van még egy hely, amit érdemes feljegyezni, ez pedig a Balatonlellén található Kishegyen álló 18. századi Szent Donát Kápolna, amely nemrégiben kívül-belül megújult.  Az apró barokk épület lekerekített éleivel olyan érzést nyújt, mintha egy óriás ejtette volna le Rómába menet. A vakító fehérségű kápolna hajója és félköríves szentélye tökéletesen idomulnak a mögöttük vékony csíkként felismerhető Balaton látképébe egészen a túlpartig. A hatást fokozza a jó időben ordító kék égbolt és a fűben gazdag környezet zöldje.
Hogy mit érdemes tudni a kápolnáról? Noha bemenni nem tudtunk, az interneten könnyedén találtunk információt, A szentélyben barokk stílusú oltár áll. 1994-ben, a farestaurátori kutatás idején azt tapasztalták, hogy „az oltár mögött, az apszisban növényi motívumok láthatók az ablak felett”, ami arra utalhat, hogy az azt takaró oltár, illetve annak az egész szentélyt kitöltő tömbje később került ide „, olvasható egy helyen. Szent Donát, a szőlősgazdák védőszentje tiszteletére 1758-ban felszentelt templom a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-háton található, olvassuk egy másikon. Megtudhatjuk azt is, a 4. században élt püspökről úgy tartják, megvédi a szőlőt a természeti károktól, különösen a villámcsapástól és jégesőtől.

Minden évben szent Donát napján a kishegyi kápolnában tartanak szentmisét.  Szűcs Imre helyi plébános a tavalyi évben gyalogos zarándoklatot is szervezett a híveknek. Mint olvashattuk,Németh Norbert, a Balatonlellei Római Katolikus Egyházközség világi elnöke elmondta: a templom pályázati forrásból újulhatott meg, tavaly Pák András restaurálta az oltárképet, idén pedig a négy falikart. Szűcs László volt polgármester vezetésével a hegyszépítő egyesület 2,6 millió forintot gyűjtötte össze, ebből finanszírozták a legutóbbi restaurálást.”

A kápolna mellett üzemel a Majthényi présház és borozó, a kápolnát építő Majtényi családról elnevezve, ahol már a reggeli órákban füstöl az épületen kívül felállított kemence, amelyben libacomb, kemencés oldalas sül, a pincéjében pedig barrique-hordókban a Konyári család legjobb vörösborait érlelik.

A szerzőről