A vízmérő dézsa a kútban, ülj át a saját lovadra!

A vízmérő dézsa a kútban, ülj át a saját lovadra!

150 views
0

Ha Balatonlellén járunk, érdemes kilépni a település határain kívülre és felmenni a Kishegyre, mert értékes történelmi emlékekre bukkanhatunk, és még egy vicces dologgal is szembesülhetünk. Hogy mi az összefüggés a vízmérő dézsa elhelyezkedése és a között, hogy saját lovunkon ülünk-e, megtudhatja alábbi írásunkból.
Nemrégiben írtunk a Szent Donát Kápolnáról, amely a Kishegy legkisebb kápolnája, a térség ékszerdoboza. A felfelé vezető úton meg-megálltunk, annyira vonzó helyekre bukkantunk, hogy fotózni muszáj volt.  Egyik ilyen hely a Gamás község nevét őrző közkút, gémeskút, a Gamási Kút, amely önmagában is egy érdekes jelenség, de ha közelebb megyünk, új tudásra is szert tehetünk. A kút káváján ugyanis tábla jelzi, hogy a kút állása milyen üzenetet hordoz magában.

Először a kissé megviselt fatáblára lettünk figyelmesek a kút közvetlen környezetében, amely leírja, hogyan kerültek Gamás lakói birtokviszályba a tihanyi apátsággal és kerestek új földet 23 km távolságban délre Lellétől.

A másik tábla viszont sokkal érdekesebb és szerintünk vicces is, a Gémeskút jelzések jelentését teszi közzé a balatonlellei Hegyszépítő Társaság jóvoltából.

Például, az, hogy hivatalos ember érkezett, onnan tudhattuk volna meg, hogy a kútgém fel volt eresztve úgy, hogy a vízmérő dézsa a kút állójára volt téve. Ha azonban a vízmérő dézsa a föld mellé a földre volt leeresztve, egész másról volt szó: elkészült az ebéd, lehet jönni.
Az egyik legderűsebbnek azt gondoltuk ez a felirat: A vízmérő dézsa teljesen bele van nyomva a kútba, jelentése: vigyázz látogató gazdák érkeztek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld át a magadéra. 

Jót mosolyogtunk ezen a jelzésen is: a vízmérő dézsa a kút állóján van, a kútgém hegyére női kendőt vagy kötényt kötöttek. Jelentése: rideg nő tartózkodik a pásztorszálláson. Elvégezte a pásztorok ruhájának mosását, foltozását és hajlandó szerelmi szolgáltatásokra is.

Érdemes megnézni galériánkat, és elmenni is a Kishegyre.

 

A szerzőről