Anya töltődik

Anya töltődik

191 views
0

Családot alapítani csakis a Balatonnál. Ez a gondolat motoszkált már huszonegynéhány évesen, egyetemista fejemben, amikor még Budapesten éltem. Hát összejött. Nem mintha akkoriban így képzeltem volna az anyaságot, visszatekintve, a valóságnak a közelében sem jártam.

A szemem előtt egy babakocsiját tologató anyuka lebegett, aki nagy sétákat tesz minden nap a Balaton-parton miközben gyermeke békésen szundikál. Idilli, nem? Kislányom nemrég töltötte be az egy éves kort, egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor aludt el babakocsiban. Ismerős valakinek anyukák? Így ismerkedtem meg a hordozás csodájával, ami tényleg csoda volt, mert első alkalommal, amikor (szakszerűen) kendőben felkötöttem magamra kislányomat, láss csodát, fél percen belül az igazak álmát aludta, nekem pedig lett két szabad kezem és két fürge lábam.

Jöhettek a barátnők, akiket most kávézás helyett sétára invitáltam.

Magamon hordozva egy év alatt bejártuk a Balaton környékét. Télen-nyáron, Fonyódtól, Gyenesdiáson, Balatongyörökön, Balatonalmádin át Siófokig kilátók és kikötők köveit koptatva aludt nagyokat a friss levegőn kislányom. Én pedig töltődtem. A fiatal családoknak receptre kéne írni ezt a sportot. Tény, hogy mi a szerencsések közé tartozunk, mert itt élünk a parttól pár száz méterre, de egy kisbabával turistaként is ugyan annyira élvezhető a Balaton, mint a családalapítás előtti időben.

Egy 2-3 napos távollét otthonról pedig felemelő tud lenni egy pici gyerek mellett. Nincs főzés, nincs takarítás, nincs nagybevásárlás, végre csak az egymásra szánt idő létezik. Egész évben szerveznek a környékbeliek programokat a tó körül. Túrákat, gasztro eseményeket, szabadtéri koncerteket, de vannak állandó lehetőségek is, csúcsszuper játszóterek például Balatonföldváron, állatsimogatók és állatkertek Veszprémben, Siófokon, Kerekiben vagy akár Gyenesdiáson. Mind olyan hely, ahova háton vagy kézenfogva egyszer mindenképp érdemes elvinni a gyerkőcöt.

Mi sem állunk meg itt, remélem, 1-2 évig még a hátamon hordozva folytatjuk a felfedezést.

Szerző: Semsei-Inal Orsolya