Amikor befagy a Balcsi, nem elég a pulcsi

Amikor befagy a Balcsi, nem elég a pulcsi

153 views
0

A téli Balaton befagyása hosszú folyamat. Hogy ki dönti el, mikor léphetsz a jégre, és mikor volt 110 napig befagyva tavunk, arról alább olvashatsz. 

A Balatonról feltehetőleg mindenkinek legelőször a nyári élmények jutnak eszébe vagy a lángos, hekk és a napolaj. Persze említhetnénk a kürtős kalács árust Almádiban, síppal a szájában, vagy a sorban állást a csúszdánál Lellén, a legújabb unikornis vagy fánk alakú felfújható izéket is, amelyek neked jönnek, amikor úsznál, vagy egy eltévedt vízipuskából rád zúduló hideg vizet a hátadon. Egy biztos, télen is remek kikapcsolódást nyújthat a tó, a part menti séták, a különböző túraútvonalak, covid nélküli életünkben éttermek, kiállítások, borkóstolók. Sőt, érdemes minden télen szurkolni, hogy fagyjon be a Balaton, hiszen óriási lehetőségeket rejt magában a befagyott tó.
Hogy mikor fagy be a Balaton és hogyan? Cholnoky Jenő írja a Balaton télen című írásában:
„A víz befagyásakor kis kristályok képződnek s ezek először a víz felszínén jelennek meg, mert a felszín hűl ki legjobban, hisz tudjuk már, hogy a víz +4 fok hőmérsékleten legsűrűbb, tehát az ennél hidegebb víz nem süllyed el, hanem a felszínen marad s ott még gyorsabban kihűlhet, végre megfagyhat. A nulla fokos jég könnyebb, mint a nulla fokos víz, tehát a jég úszik a víz tetején. Az első fagyás jelensége attól függ, hogy mennyi sóoldat van a vízben, mert teljesen tiszta víz nincs.”

Fotó: Benke Gábor

Hogy mikor biztonságos a jégre lépni, arról a helyi önkormányzat illetve a Vízügyi igazgatóság értesíti a lakosságot a sajtón keresztül, hiszen ha tartósan nulla fok alá esik a hőmérséklet, az még nem egyenlő azzal, hogy biztonságosan járható a Balaton jege. Mivel a Balatonban számos forrás van, melyekből akár 5 fokos víz is fakad, nem mindenhol ugyanolyan vastag és járható a jég. Sajnos, a tapasztalat az, hogy évente 4-5 napnál hosszabban ritkán tart a fagyott állapot. Ezzel szemben 1962-63 telén olyan vaskos hideg volt, hogy a Balaton rekord ideig, 110 napig be volt fagyva.
Ha viszont elég vastag a jég, minimum 12 cm, több lehetőség is van a szórakozásra. Hajdanán még esetleg a jégvitorlázás és a fakutya volt jellemző sport a téli Balatonon. Előbbiből az első példányt 1888-ban bocsátották „vízre”, találják ki, hol – persze, hogy Balatonfüreden. A fakutyázás a 19. század második felétől terjedt el hazánkban. Ma már a sétálók mellett korcsolyázók, jéglabdázók, jégkorongozók a legelterjedtebbek. Igaz, nem számíthatunk tükör jégre, hiszen a tó természetessége okán a jég sem egyenletesen sima, de kiválóan korcsolyázható, és olykor még a hattyúk is feltűnnek.

2017-ben emlékezetes Balaton átcsúszás volt Fonyód és Badacsony között. Rengeteg ember vett részt ebben a ritkán adódó kalandban.

Várjuk hát ki, amíg esik a hőmérséklet, befagy a tó, öltözzünk fel rendesen és menjünk a kijelölt jégpályákra, mert szabad levegőn sportolni a legeslegjobb télen!

 

A kiemelt képet készítette: Magdus László / wikipedia

A szerzőről