Amikor a magyar tenger partja kiürül – Hiánypótló könyv a Balatonról

Amikor a magyar tenger partja kiürül – Hiánypótló könyv a Balatonról

24 views
0

Bartha Dorka papíron történész, a valóságban újságíró, hobbiból pedig fotós. Ha kutat, ír vagy fényképez, mindig a múlt, az emlékek cseppfolyóssága, a kollektív nosztalgia és a személyes emlékezet határmezsgyéje érdekli.

Közel egy évtizede szeretett bele a szezonon kívüli Balaton világába, szeptembertől májusig biciklivel járja a déli part alvó településeit, hogy olyan sérülékeny építészeti emlékeket és tájakat örökítsen meg, amelyeket az eltűnés fenyeget.

Balaton Offseason című Insta-oldalán már évek óta mesél követőinek jobbnál jobb képekben a Balaton kevésbé ismert arcáról. Tavaly decemberben pedig végre egy könyv is megjelent a fotóiból, melynek lapjaink kibomlik a magyar tenger – a legszeretettebb hazai táj – története.

  • Miért és milyen neveket adnak a nyaralóknak?
  • Ki és mikor találta fel a balatoni vízibiciklit?
  • Hogyan készülnek a hajókat, halacskákat formázó kerítések?
  • Hogyan robbant be a kempingek, társasüdülők, „zimmer ferik” aranykora, és milyen izgalmas építészeti örökséget hagyott ránk az első hazai regionális terv?

A könyv igyekszik megragadni valami múlhatatlant a Balaton esszenciájából, ami szezonon kívül csak még tapinthatóbb. Mindenkinek ismerős, mindenki által szeretett hely – ez a magyar tenger. De valóban ismerjük?

Bartha Dorka könyve megtalálható már a könyvesboltok polcain, de ide kattintva is megvásárolható.

 

A szerzőről