A fonyódi palánkvár sokáig elpusztíthatatlan volt

A fonyódi palánkvár sokáig elpusztíthatatlan volt

524 views
0

Sok érdekes helyről számoltunk már be a Balaton déli partjáról, íme itt egy újabb. Ha már nem bírod az állandó co-vid napi számokat és eleged van, látogassatok el Fonyódra a hajdani cölöpvárba, a gyerekek is élvezni fogják.
Ha utunk Fonyódra visz, sétáljunk el mindenképp a megújult palánkvárhoz, amelyet a XVI. közepén építettek fel a magyarok, majd harminc évvel később a törökök leromboltak. A X. század második felében Koppány vezér birtoka volt egyébként terület.
A tatárjárást követően a földvár helyett nem emeltek kővárat, mert a terület jelentőségét vesztette, mivel a mocsarak miatt Fonyódot száraz lábbal csak a Balaton felől lehetett megközelíteni a bézsenyi földnyelven keresztül, vagy vÍzi úton. A többi oldalról a természet akadályozta meg az esetleges behatolókat.
Az 1541-es Buda bevétel után, majd Székesfehérvár bekebelezése után kezdtek a cölöpvár építésébe itt, mert a törökök ellen már nem volt elég a természet állította akadály. A kis kőtemplomot palánkkal és árokkal vették körbe, és egy nagyobb terület köré is palánkot emeltek, így jött létre a palánk-vár. Az 1550-re elkészült vár kapitánya  Palonai Magyar Bálint híres párbajhős lett. A törökök többször is megpróbálták bevenni a várat, hiába. 1570-ben a török várat kezdett építeni a vár ellenében, hogy elpusztítsák, ezt Bálint már nem tudta megakadályozni. Halála (1573) után két évvel a török elfoglalta, megölte összes védőjét és porrá égette.

A XVIII. századig nem indult itt úja az élet, akkor azonban már az összes kövét széthordták a várnak és emlékét már csak az árkok őrizték. Az 1990-es években feltárták a vár területét és elkezdődött a rekonstrukció. A külső palánkfalat újraépítették és fából őrtornyokat is készítettek, megépült a felvonóhíd helyén a fahíd is.

Egy emléktábla ma is őrzi az 1575-ben hősi halált halt védők neveit:

Kulcsár Péter várnagy
Bornemissza Mátyás hadnagy
Antony Vajda és Melus Márton ágyúmesterek
Nagy Gáspár dobos
Mihály deák
Bajusz András, Barbel Balázs, Bőri János, Csehi Vince, Deli Pál, Fekete Pál, Horváth János, Öszves János őrmesterek és 34 közvitéz. LEGYEN NEKIK KÖNNYŰ A FÖLD!

Fotó: Benke Gábor

A szerzőről