Rendhagyó könyv készül a Balaton templomairól

Rendhagyó könyv készül a Balaton templomairól

65 views
0

Miért különleges egy lantablak, hogyan lesz egy templomból szatyorvár, miként kerülhetnek egy betiltott szerzetesrend titkos szimbólumai egy mennyezetfreskóra? Közösségi finanszírozással szeretné megjelentetni a balatoni templomokról szóló útikönyvét Zubreczki Dávid építészeti szakíró.  

A Templomséták Budapesten és a Templomséták a Dunakanyarban című könyvek szerzője ezúttal a Balaton környékén keresi a templomok, kápolnák, zsinagógák és templomromok titkait. 190 szócikkbe rendezve mutatja be a Balaton-régió legszebb, építészeti és történelmi szempontból legfontosabb vallási épületeit, Bődey János csodás fotóival illusztrálva.

Az épületeket 24 fejezetbe rendezve találjuk majd, rövid sétákra vagy utazásokra felfűzve – a könnyű városnézésektől a gyalogos és kerékpáros kirándulásokon át a hosszabb túrákig. De a könyv hagyományos értelemben vett olvasmányként is megállja majd a helyét: ha csak nekiülünk, és elejétől a végéig olvassuk el, akkor is logikus ív mentén rajzolódik ki belőle a Balaton építészetének története, miközben nagyon sok érdekes történettel és tudással leszünk gazdagabbak.

A kép forrása Zubreczki Dávid Facebook-oldala.

„Ki ne szeretné a Balaton vidékét! Ha pedig szereted, alighanem meg is akarod ismerni a történelmét és kultúráját is. És ha meg akarod ismerni, a legjobban teszed, ha először is felkeresed a templomait! Ezekben az épületekben sűrűsödik legszebben az ott élők hagyománya, kultúrája, művészete és világról alkotott képe. Nem kell hozzá sem vallásosnak, sem művészettörténésznek lenned. Ezek az épületek csodálatos meséket tudnak elmondani bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre. Persze csak azoknak, akik tudják, hol keressék ezeket a mesemondó házakat. Hiszen ezekbe a kincsekbe ritkán botlik bele magától az ember”

– írják az alkotók a közösségi finanszírozási kampány ismertetőjében, a brancskozosseg.hu weboldalon.
A könyv várhatóan 2023 májusában jelenik meg, a Brancs – A közösségi piactér oldalán előrendeléssel lehet támogatni az elkészülését.

A nyitókép (melyen a balatonfőkajári templom látható) nem Bődey János munkája. A kép forrása: Wikimedia Commons.

A szerzőről