Eveztél már a patakon, amely nem fagy be soha?

Eveztél már a patakon, amely nem fagy be soha?

29 views
0

A legnagyobb mínuszok és fagyok idején sem muszáj lemondani az evezésről: egészen különleges élményt nyújt a vizek szerelmeseinek a Hévízi-tó meleg vizét elvezető, éppen ezért soha be nem fagyó Hévíz-patak. Nem mindennapi kaland a téli hidegben vízre szállni, és útnak indulni a nagyjából 10 km hosszú, gőzölgő patakon, tündérrózsák és vízililomok társaságában. De nem árt, ha tisztában vagyunk egy-két dologgal, mielőtt útnak indulunk!

A terület állat- és növényvilágának védelmében a Hévíz-patak minden évben csupán meghatározott időszakban hajózható. Aki nem szeretné kihagyni ezt az egészen páratlan élményt, ebben a szezonban egészen március 15-ig vízre szállhat.

A patak vize az indulásnál 20 fok feletti, a vízmélysége jellemzően fél és másfél méter között ingadozik. A sodrás sebessége mindössze 1-2 km/h, így kevésbé rutinos evezők is bátran megpróbálkozhatnak vele.

A kép forrása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldala.

Aki kedvet kapott a kalandhoz, jelentkezhet szervezett vízitúrára, de nekivághat saját hajóval is. Utóbbi esetben azonban senki ne induljon útnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélye nélkül. A Hévíz-patakon való vízitúrázás nem csupán engedélyköteles, de létszámkorlátos tevékenység is: a nemzeti park március 15-ig minden nap 250 főben maximalizálja a vízitúrázók létszámát.

A korlátozásra azért volt szükség, mert nagyobb létszám esetén olyan mértékű volt már a folyamatos emberi jelenlét, hogy a területen előforduló állatfajok minden egyede elhagyta a csatornát és annak közvetlen környezetét. A téli időszakban nem csupán olyan fokozottan védett madárfajok fordulnak itt elő, mint a kis kárókatona, a nagy kócsag, a rétisas és a vándorsólyom, de megtalálható a Hévíz-pataknál többek között a szürke gém, a vörös vércse, a karvaly, a jégmadár, a tengelic, a zöldike és a süvöltő is, és nem ritka vendég errefelé a hermelin, a vidra és a vadmacska sem.

Vízitúra-igazolás csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán vásárolható meg, az ára 1000 Ft. Az oldal azt is mutatja, hogy a kiválasztott napra még hány szabad hely van. A vízre szállásra minden nap 9 és 12 óra között van lehetőség, a vízreszállóhely a Hévíz-patak zsilipjénél található.

A szerzőről