A 102 éve elhunyt Ady Endre és a Balaton

A 102 éve elhunyt Ady Endre és a Balaton

192 views
0

Fiatalon, 42 évesen, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre költőnk. Érdmindszenten született, és Zilahon, Debrecenben tanult, majd Nagyváradra ment újságírói pályája kezdetén. Szerelme, Léda révén eljutott Párizsba, amely költővé válásának egyik alapélménye volt. Sajnos, életmódjával saját egészsége ellensége volt, alkoholizmusáról, nemi betegségéről sok helyen olvasni, a spanyol nátha is elérte. Habár hamar eltávozott, versei örök nyomot hagytak a magyar kultúrában.
Ady életében Balatonfüred volt leginkább meghatározó, tenger híján az orvos a Balatont javasolta gyógyulásul neki, amire nagy örömmel készült. Ekkor született Készülődés tavaszi utazásra című verse, olvashatjuk ezt és rengeteg érdekességet Ady Balatonfüredhez fűződő viszonyáról Ács Anna művészettörténész tanulmányából.

Az alábbi írásrészletet az Arcanum verstárának oldaláról kölcsönöztük.

Cikkek Tanulmányok, 1903., részlet:

ITTHON VAGYOK

„Itthon vagyok… Sehol másutt, csak itt. … Nem siratok a múltamban semmit. … Ha szerettem, nagyon szerettem. Ha gyűlöltem, nagyon gyűlöltem. Ha szenvedtem, nagyon szenvedtem. Ha zuhantam, iszonyút zuhantam. Közel férkőztem a lelkükhöz kivételes, nagy individiumoknak. Megtudtam gyűlöltetni magamat az üres, kegyetlen lelkű, kis és nagy gazemberekkel. Voltak a lelkemnek nagy pihenő napjai, mikor bolyongtam a kék Adrián, a Balaton körül, a Kárpátokban s nagy idegen világvárosban. … Nagy gyönyörűségektől s borzasztó kétségektől felváltva vonaglott a lelkem. Éltem…. És nincs más igazság, mint az élet.  Itthon vagyok… „

A szerzőről